Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, kolon kanseri farkındalık ayı ile ilgili açıklamada bulundu.
Dr. Ahmet Uzunay, kolorektal kanserin dünyada ve ülkemizde ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğuna belirterek, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın kanser istatistikleri kayıtlarına göre hem erkeklerde hem de kadınlarda üçüncü sırada yer almaktadır.” dedi.
Kolorektal kanserin erken evrede teşhis edilmesi durumunda büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalık olduğuna değinen Dr.Uzunay, “Kolorektal kanser tarama programlarının ilgili kanserin morbidite ve mortalitesine olumlu katkısı olduğu birçok çalışmada gösterilmiştir. Gerek yaşam kalitesini arttırdığı gerekse de süresini uzattığı için tarama programı Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen üç programdan birisidir.” diye konuştu.
Kanseri erken evrede teşhis etmenin yolunun ise hastalığı asemptomatik evrede tarama programları ile yakalamak olduğunu dile getiren Uzunay, şöyle devam etti:
“Ülkemizde kanser taramalarının yapılması ve dolayısıyla kanser vakalarına bağlı ölümleri azaltmak amacıyla Kolorektal Kanser Taraması Ulusal Standartları belirlenmiştir. 50-70 yaş arasında kadın ve erkek nüfusa Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) gaitada gizli kan kiti yardımıyla hızlı, pratik ve güvenilir bir şekilde 2 yılda bir ücretsiz olarak tarama yapılmaktadır. 50-70 yaş arasında her 10 yılda bir de kolonoskopi ile tarama önerilmektedir.
Uzunay, kanserin belirtilerinden bahsederek, şunları söyledi:
“Kolorektal kanserlerinde en sık görülen belirtiler şunlardır: Bağırsak alışkanlıklarında ishal-kabızlık gibi değişikliklerin meydana gelmesi ve bu değişikliklerin birkaç günden uzun sürmesi, bağırsakta tam boşalmama hissi, dışkıda kan (parlak ya da koyu kırmızı), veya dışkı renginde koyulaşma, karında şişkinlik, kramp tarzında ağrı veya gaz şikâyeti, bilinen bir neden olmaksızın kilo kaybı, güçsüzlük ve yorgunluk.