Konya Valisi Vahdettin Özkan
Sarayönü Belediyesi’nin
Pir Hüseyin Camisiyanında yaptığı yol çalışmaları esnasında meydana gelen çöküntü ile ortaya çıkarılan ve Bizans dönemine ait olduğu sanılan Sarayönü yer altı şehrinde incelemelerde bulundu.
Sarayönü Belediyesi ve Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından kazı ve temizlik çalışmaları yapılan yer altı şehrini gezen Vali Özkan, Konya Müzeler Müdürlüğü arkeologu ve kazı başkanı Hasan Uğuz’dan yer altı şehrinde yapılan çalışmalar ile ilgili bilgi aldı
Sarayönü inlerinde kazı çalışmaları yapan ekip başkanı Konya Müzeler Müdürlüğü Arkeoloğu Hasan Uğuz, altyapı çalışmaları sırasında bulunan alanda yer yer oluşan göçüklerin temizlenmesiyle şu ana kadar 8 yaşam alanı ortaya çıkardıklarını söyledi.
Uğuz, bulgulara göre Hristiyan yerel halkın, 150 yıl süren akınlardan korunmak için 8. yüzyılda yer altı şehrini kullandığını tespit ettiklerini, Yer altı şehrinin insan barındırma kapasitesinin ve kesin büyüklüğünün çalışmaların ilerlemesiyle netleşeceğini dile getirdi.
Kazı, temizlik ve haritalandırma çalışmalarını eş zamanlı sürdürdüklerini aktaran Uğuz, “Harita mühendisleri yer üstüyle yer altını çakıştırarak çalışmalarını sürdürüyor. Çıkardığımız haritalarla Sarayönü’ndeki antik yeraltı şehrinin şimdilik 5 bin metrekarelik bir alana yayıldığını öngörüyoruz.” dedi
Sarayönü Belediye Başkanı Nafiz Solak’ta incelemeler esnasında Vali Özkan’a Sarayönü’nün tarihçesi hakkında bilgiler aktarırken, Sarayönü’nün çok köklü bir geçmişi olduğunu, eski adının “Saray ini” olarak adlandırıldığını ve ilçede daha çok yer altı şehrinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
Ladik, Konuklar ve Sarayönü bölgesinde birçok tarihi eser ve yazıtlar mevcut olduğuna dikkat çeken Solak, yer altı şehrinin titizlikle yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından ziyaretçilere açılarak, turizme kazandırılacağını aktardı.