Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, güvenli trafik ve seyahat için belli sürelerde muayeneden geçen araçların "ağır kusurlu" sayılmaması için sürücülerin dikkat etmesi gereken küçük püf noktalarını anlattı.
Tüvtürk tarafından yaklaşık 100 noktalık zorunlu kontrolden geçen araçların "ağır kusurlu" sayılmaması için sürücülerin küçük gördüğü ancak önemsenmesi gereken bazı püf noktaları bulunuyor.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor. Eksikliklerin giderilmesi için ise 1 ay süre tanınıyor.
Kontroller sonucu araçlar, "kusursuz", "hafif kusurlu", "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" olmak üzere derecelendiriliyor. Muayene sonucunda aracın "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" bulunması halinde, tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için bir ay süre tanınıp, bu zaman zarfında araca rapor verilmiyor. Söz konusu araçların eksiklerinin verilen zaman içinde giderilip yeniden muayeneden geçmesinin ardından rapor veriliyor.
Kontrolsüz gitmeyin
Sarayönü Şoförler Odası Başkanı İsmail Karataş, yaptığı açıklamada, vatandaşların Tüvtürk'e gidip eksiklikleri nedeniyle geri dönmemesi için araçlarına öncelikle bir uzman tarafından bakım yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi.
Bu kontrollerin yeri geldiği zaman hayat kurtardığını anlatan Karataş, şöyle konuştu:
"Her fren ustasında Tüvtürk'te bulunan fren test cihazları bulunuyor. Aracın frenlerinin sağlıklı olması gerekiyor. Birçok kişi aracı, frenlerinin standart değerlere uymadığından muayeneyi geçemiyor. Fıskiye veya kalorifer arızası ile ön cam çatlağı gibi önemsiz görülen bazı eksiklikler nedeniyle araçlar ağır kusurlu görülüp vize alamıyor. Bunun önüne geçebilmek için özellikle belli yaşın üzerindeki araçların sahipleri vize öncesi kontrollerden geçmeli."
Tekrara girebilirsiniz
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasının kontrol edildiğini anlatan Karataş, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden geçemiyor. Vatandaşlar araç muayenesinden önce sanayide aracını kontrol ettirerek tekrar tekrar gidip gelmekten kurtulabilir." diye konuştu.