Son birkaç yıldır sayıları hızla artan yaban domuzları sürücülerin ve çiftçilerin kabusu haline geldi. Ana yollara çıkarak trafik kazalarına neden olan yaban domuzları, ekili arazilere de ciddi zararlar veriyor.
Sarayönü'nde sayıları hızla artan yaban domuzları bölgedeki çiftçilerin ve yoldan geçen sürücülerin korkulu rüyası haline geldi. İlçe merkezi, Ladik, Ertuğrul gibi mahallelerde yoğun ağaçlık alanları yaşam alanı olarak seçen yaban domuzu sürüleri, beslenme ihtiyaçlarını giderebilmek için sık sık çevrede ki karayollarına çıkarak karşı arazilere geçiş yapıyor. Aynı anda zaman zaman 50-60 domuzun geçiş yaptığı güzergah tehlikeye davetiye çıkarıyor. Yola aniden çıkan yaban domuzu sürülerini fark edemeyen sürücüler, kaza ile burun buruna geliyor.
Kazalara sebep oluyor
Yaban domuzlarının şehirlerarası yolla kadar gelmeleri yüzünden geçtiğimiz yıl trafik kazaları meydana gelmişti. Bu yıl henüz domuzların neden olduğu bir kaza meydana gelmezken yaban domuzları sürücüleri tedirgin ediyor. Havanın karardığı saatlerde seyir halinde olan sürücülerin daha dikkatli ve yavaş seyretmeleri isteniyor. Sarayönü'nde yaşayanlar domuz sürülerinden haberdar oldukları için özellikle akşam saatlerinde daha tedbirli davranıyor.
Mısır tarlalarını talan ediyorlar
Tarım alanlarına zarar veren yaban domuzları ilçe sakinlerini tedirgin etmeye devam ederken ekili alanlara verdiği zararın boyutu artıyor. Oldukça kalabalık ve sürü halinde tarlaya giren domuz sürüsü kısa süre içerisinde tarladaki ürünleri talan ediyor. Özellikle yaban domuzları mısır tarlalarını mesken tutuyor. Yaban domuzların son zamanlarda ürünlere ciddi zararlar verdiğini söyleyen çiftçiler, “Yaban domuzları mısır tarlalarını talan ediyor. Mısır tarlalarının yanı sıra nohut ve buğday tarlalarına büyük zarar veriyor. Bu durumdan son derece mağduruz.
Sürek avı yapılmalı
Yaban domuzları sayısının artmasını önlemeye yönelik çalışmaların olmadığını aktaran çiftçiler, Yaban domuzları sayısının artmasını önlemek için gerekli önlemlerin biran önce alınması gerektiğine vurgu yaptı. Çiftçiler, “Yaban domuz sürülerinin bu şekilde artmasının nedenleri yeterli avlanmaların yapılmamasıdır. Tarla sahipleri olarak tek başımıza yaban domuzlarının sürü halinde gezmelerinden dolayı müdahale edemiyoruz. Bu domuz sürülerine çözümü av yoluyla bulabiliriz. Bu hayvanlar avlanırsa ortada sorun kalmaz. Domuz hızla üreyen bir hayvan olduğu için bunun zamanında avlanması gerekiyor. Domuz sayısının hızla artması tehlikenin boyutun da artırıyor. Sürek avı yapılması gerekiyor" ifadelerini kullandı.