Çiftçinin kâbus dolu kuraklık günleri, son yağışlarla beraber geride kaldı. Önce yağmur ardından da kar yağması, Ova üreticisinin yüzünü güldürdü.
Sarayönü’nde hububat ekiminin üzerinden aylar geçmesine rahmet beklenen yağışların bir türlü düşmemesi çiftçiyi kara kara düşündürüyordu. Geçtiğimiz hafta ilçede etkili olan yağış, başta çiftçiler olmak üzere herkesi sevindirdi
Sarayönü, uzun süredir hasret kaldığı ve özlemle beklediği yağmura ve kara geçtiğimiz hafta kavuştu. Yağan yağmur ve kar çiftçileri mutlu etti. Tarlalara can suyu olan yağışlar, çiftçileri sulama masrafından kurtardı.
Rahmet, bereket için umut oldu
Yağışların düzenli gitmesinin çiftçiler için fayda sağlayacağını söyleyen İlçe Tarım ve Orman Müdürü Güngör Çiğdem, “Beklenen yağışlar geldi. Ekilen hububatlarımıza can suyu oldu. Yağışların biraz geç gelmesinden dolayı imkanı olan çiftçilerimiz kuyularından ektikleri hububatlara can suyu vermişti. İmkanı olmayan çiftçilere ise umut kaynağı oldu. Yağan yağmur çıkan ekinlerin sulanmasına, henüz çıkmamış ekinler ise çıkmasına fayda sağlayacak.” dedi.
Topraklarımız suya aç
Tarlaların suya hasret kaldığını ve rahmetle birlikte büyük bir sevinç yaşandığını dile getiren Çiğdem, “Bu yağmur hububatların su ihtiyaçlarının giderilmesi için çok güzel bir imkan. Yağışlarının düzenli gitmesi çiftçiler için çok büyük bir avantaj olur. Sadece sonbaharda kışta değil ilkbaharda da düzenli yağış şart. Topraklarımız suya aç. Kaç yıldır kurak geçen bahar aylarından dolayı toprağımız suya doyamıyor. Yağışlar aşırı olsa bile ekinlere zarar vermez. Yağmurun yağması toprağın beslenmesinde en önemli faktör. Topraklarımızda 4-5 metreye kadar kuruluk var. Bu kuruluk gitmeden, toprak suya doymadan kar yağması çok olumlu olmaz. Toprak beslendikten sonra kar yağması hem verimi artırır hem de çiftçilerimiz için faydalı olur” ifadelerini kullandı.
Yağışlar can suyu oldu
İlçemiz çiftçilerinden Ahmet Turan, “Çiftçi çok dardaydı. Son yağışlar yüzümüzü güldürdü, ekinlere can suyu oldu. Psikolojimiz düzeldi. Allah bereketini arttırdı.
Bu yağışlarından dolayı ne kadar şükretsek az çünkü çok ihtiyacımız vardı. Bu yıl çok kuraklık yaşadık. Ekilen tohumlarda, yağış olmaması nedeniyle yüzde 20'ye yakın hasar oluştu.
Kar lokal; bazı yerlerde var, bazı yerlerde yok ama yağış genelde iyi. Ama bu yağışlar, tohumların tekrar çimlenmesi için faydalı oldu. Ekinler için özellikle 4'üncü ve 5'inci aylarda toprağın yağışa ihtiyacı var. İnşallah o dönemde yeterli yağışlar alınırsa çiftçimizin de yüzü güler” diye konuştu.