Yapay Zeka Destekli "Sanal Fizyoterapist" ile Fizik Tedaviye Yeni Bir Boyut

Konya Teknik Üniversitesi'nde (KTÜN) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Ceylan, sakatlık ve yaralanma risklerini analiz eden ve çözüm önerileri sunan yenilikçi bir yapay zeka destekli "sanal fizyoterapist" programı geliştirdi.

Prof. Dr. Murat Ceylan ve ekibi, yaklaşık iki yıl süren bir çalışmanın ardından "Ai4sports" adını verdikleri yapay zeka destekli yazılımı, 400 binden fazla dengeli ve etiketlenmiş termal veri ile geliştirdi.

Özellikle futbol, basketbol ve voleybol gibi spor branşlarında sakatlık analizi ve rehabilitasyon süreçlerini öngören bu yenilikçi program, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen BİGG Spor Ödülleri Yarışması'nda ödül kazanmayı başardı.

Ceylan, bu çalışmayı üniversitenin Teknokent'inde kurduğu firmada sürdürdüğünü belirterek, projelerinin geleceğin teknolojisini barındırdığını ifade etti.

Geliştirdikleri yazılımın içerisine, sanal bir fizyoterapist tanımladıklarına değinen Ceylan, "Fizyoterapiyle ilgili yaralanma, sakatlık analizi ve bununla ilgili rehabilitasyon süreçleriyle alakalı kapsamlı bir model geliştirdik. Problemlere cevap üretebilecek, ilgili bütün kaynakları, akademik makaleleri ve bütün kitapları gündemine alarak eğitilmiş bir model. Her gün yeni çıkan kaynakları öğreniyor ve bu kaynaklardan size bir çözüm önerisi sunuyor." şeklinde konuştu.

Ceylan, bu sistem sayesinde her spor branşında, her takımın sağlık ekibine sanal bir fizyoterapist entegre edildiğini belirtti.

Ayrıca, ofis çalışanlarının kas ve iskelet rahatsızlıklarıyla ilgili çözüm önerileri de sunduklarını ifade etti. Sporculardan alınan termal analizlerin, sağlık raporlarının, medikal görüntüleme sonuçlarının ve tıp profesyonellerinin ilgili notlarının değerlendirildiğini vurgulayan Ceylan, programın sadece birkaç saniyede bilimsel literatüre atıfta bulunarak etkili çözüm önerileri sunduğunu açıkladı.

Ceylan, Avrupa ve Amerika'da da kullanıma sunacakları programı, uygulamaya dönüştüreceklerini aktararak açıklamasına şu şekilde devam etti:

"Ai4sport, sadece sporcular için değil, ortopedi ve fizyoterapi kliniklerinde aktif olarak kullanılabilecek yaralanma analizi, yaralanma sonrasındaki fizyoterapi analizi operasyon sonrası bir bireyin hareketlerini doğru şekilde planlanmasına hizmet sunabilme özelliklerine de sahip. Ayrıca mavi ve beyaz yakalılar için de postür analiziyle, ofis çalışanlarının en çok rahatsız olduğu kas ve iskelet sakatlıklarıyla ilgili sürecin takip edilmesine de olanak sağlıyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri