Yaşlıları dolandırıcılara koruyan anahtar: Dijital okuryazarlık

Uzmanlar, dolandırıcıların teknolojiyi kullanarak yaşlıları hedef almasının ardından, belirli bir yaştaki bireylere dijital okuryazarlık eğitimi verilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.

Son yıllarda teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte, bu değişime ayak uyduramayan yaşlılar, dolandırıcıların hedefi haline gelmeye başladı. Telefonla yapılan oltalama yöntemleriyle, yaşlıları arayarak para talep eden dolandırıcılar, bazen de gönderdikleri kodlar aracılığıyla kişisel bilgileri ele geçiriyor.

Durumun farkında olmayan yaşlılar ise yıllarca biriktirdikleri paralarını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Uzmanlar, yaşlıları bu tür dolandırıcılıklardan korumak için dijital okuryazarlık eğitimlerinin verilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Ayrıca, gençlerin yaşlıları yalnız bırakmayarak, onları teknolojik anlamda desteklemesinin büyük önem taşıdığını vurguluyorlar.

"Dijital dolandırıcılık, internet üzerinden yapılan bir suçtur"
Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Salih Tiryaki, dijitalleşmenin birçok avantajı ve dezavantajı beraberinde getirdiğini belirterek, “Dijitalleşmeyle birlikte dolandırıcılık da dijital ortamda daha yaygın hale geldi. Dijital dolandırıcılık, internet üzerinden yapılan ve kişisel, finansal bilgileri veya mal varlıklarını çalmayı amaçlayan bir suç türüdür” diye konuştu.

"Yaşlıların dijital okuryazarlık seviyelerinin artırılması gerekiyor"
Son dönemde, dijital dolandırıcılık nedeniyle yaşlıların önemli miktarda para kaybettiğini belirten Doç. Dr. Tiryaki, "Özellikle yaşlıların hedef alındığını görüyoruz.

E-Devlet ve bankacılık işlemleri gibi zorunlu dijital uygulamalardan bile çekiniyorlar. Bu durumda dijital okuryazarlık seviyelerinin artırılması elzem. Bu, eğitim ve farkındalık oluşturma sürecini gerektiriyor. Ayrıca, dijital güvenlik önlemleri alınmalı, sosyal medya hesaplarının gizlilik ayarları yapılmalıdır" dedi.

"Aile içi destek çok önemli"
Yaşlıları dolandırıcılardan korumanın en önemli yollarından birinin mentörlük olduğunun altını çizen Doç. Dr. Tiryaki, "Yaşlılara yönelik aile içinden destek sağlanmalı ve gerekirse kurumlar tarafından dijital okuryazarlık eğitimleri verilmelidir. Bu eğitimler, yaşlıların yaşadıkları yerlerde ve emekli konaklarında düzenlenmeli, aynı zamanda güvenlik risklerine dair bilgiler verilmelidir.

Aile içindeki dijital okuryazarlığı daha yüksek bireyler, yaşlılara destek olmalı. Çünkü dijitalleşen dünyada hepimiz bir gün yaşlanacağız ve dijital becerilerimiz geride kalacak. Bu yüzden, dijital okuryazarlık konusunda eğitim vererek yaşlıların hatalar yapmasını engellemek büyük önem taşıyor" diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri