Bugün, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay’ın Konya ya yapılan yatırımlarını paylaşacağız diye söz vermiştik.
Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Ahmet Bilgiç bilgileri göndermiş.
Kibirlenmeden, böbürlenmeden işini hakkıyla yapanlara selam olsun.
Yatırımlardan önce Konya tarihinden bir parça anlatayım.
Büyük Selçuklu Hükümdarı Sultan Alparslan, Bizans İmparatoru Romen Diyojeni Malazgirt Ovasında mağlup edince kapıları Türklere açılan Anadolu, o tarihten sonra dünyanın medeniyet coğrafyası oldu.
Hanlar, Hamamlar, Medreseler, Yollar, Kervansaraylar, Çarşılar insanlığın hizmetine sunulmaya başladı.
Barışın ve huzurun adresi olan Anadolu’ya insanlar akın, akın gelmeye başlayınca bugün olduğu gibi, o günde Bizans ve yandaşları hiç boş durmadı.
Yani Anadolu ya huzur vermediler. Ta ki, 1176 yılında II.Kılıçarslan Bizans imparatoru Manuel Kommenos’un ordusunu Konya yakınlarındaki Bağırsak Boğazı’nda hezimete uğratıncaya kadar.
Ecdadımız o gün Konya’dan dünya ya; “Bir Kartal asla kafeste beslenmez” mesajı vermişti.
İşte Konya bu.
Bu şehir dünya ya kalbini açan bir şehir.
Tüm insanlığa, ‘gel’ çağrısı yapan bir şehir.
Yapılan yatırımlar insanlığa hizmettir. Medeniyete destektir.
İştir, aştır.
Işığı yanan evlerdir.
Başkan Altay “şehrimize değer katan yatırımları büyük bir gayretle hayata geçiriyoruz” sözleriyle yapılan yatırımları şöyle özetlemiş.
Konyamızda üretime başlayan Aselsan Silah Sanayi hepimizin gururu oldu.
ASELSAN fabrikası ile birlikte yine belediyemiz tarafından Konya sanayisinin gelişimi için Milli Emlak’a bedelsiz devredilen toplam 1 milyon metrekare alan Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ilan edildi.
Burada tam kapasite üretimle 4 bin kişi istihdam edilecek.
Kayacık Lojistik Merkezi, yıllık 1,7 milyon ton taşıma kapasitesine sahip olacak ve 1 milyon metrekare lojistik alan sağlayacak.
Yeni Sanayi Sitesi’nde 2 bin 690 Sanayi Dükkanı ile 134 Ticari Dükkan istihdama önemli katkı sağlayacak.
Alaaddin Tepesi’nin çevresinde bulunan binaların, tarihi dokuya uygun hale getirilmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla birlikte önemli bir çalışma yürütülüyor.
İnce Minareli Medrese’den başlayıp Eski Belediye’ye kadar olan 40 binanın cephe iyileştirme çalışmalarına devam ediyoruz. Tamamlandığında Türkiye’nin en güzel sokak sağlıklaştırma, cephe iyileştirme projelerinden birisi olacak.
Mevlana Çarşısında dönüşümü tamamladık, yeni projemizin temelini attık. Altın Çarşı’da dönüşüm devam ediyor.
Bu tarihi bölgede Bedesten’e doğru, Alaaddin Caddesi’ne doğru bir akış sağlanarak turizm canlandırılacak. Böylece ticaret ve istihdam da canlanmış olacak, esnafımızın geliri artacak.
KOMEK ve ASEM’lerde özellikle kadınların hayatına, aile bütçelerine katma değer sağlayacak çalışmalar gerçekleştiriliyor.
Tarihi Buğday Pazarı inşaatını tarihi dokuya uygun olarak tamamlandı.
Tarımsal üretim için 210 milyon lira sulama yatırımı, 67 milyon lira fidan ve fide desteği sağlandı.
Meram ve Kulu ilçemizde 1.5 milyon metrekare atıl vaziyette bulunan araziyi tarımsal üretime kazandırdık. Buradan elde edeceğimiz geliri dar gelirli ailelerimiz için kullanılacak. Sosyal Destek sağladığımız hemşehrilerimizin üretime katkı sağlaması ve tarım alanında istihdam edilmesi için Türkiye’ye örnek olacak bir proje üzerinde çalışılıyor.
Turizm gelirini artırmak ve uluslararası alanda daha çok tanınmasını sağlamak için çalışmalar yürütülüyor.
KOSKİ Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla 31 ilçemize 2 yılda 474 milyon lira yatırım yapıldı.
Sille Cephanelik alanında yeşil doku içinde 2 katlı ve 4 katlı konutlardan ve ticari alanlardan oluşan bir şehir hayata geçecek.
Akyokuş yeni projelerle cazibe merkezi olacak.
Olsun.
Konya kendisine hizmet edeni unutmaz.
Vefalıdır.