Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi'nde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği etkinlik, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Program, öğretmen akademilerinin tanıtım videosunun gösterimiyle devam etti.
İlk dersi vermek üzere sahneye çıkan Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci, öğretmenliğin iç motivasyonla hareket eden bir meslek olduğunu vurguladı. Akademiye katılımın tamamen gönüllülük esasına dayandığını belirten Yelkenci, şunları ifade etti:
"Akademileri formüle etmek istersek, şöyle söylüyoruz, öğretmen akademileri mekan ve insanla belli bir yöntem dahilinde temas etmenin yolunu ortaya koyan programdır. Bu noktada öğretmen akademilerinin ne olmadığını özellikle söyleyerek bu bahsi kapatmak istiyorum. Öğretmen akademileri, bir eğitim bilimlerinin anlatıldığı, öğretmenlikle ilgili teknik konuların anlatıldığı bir program değildir. Böyle bir iddiası yoktur, hizmet içi eğitim programı değildir. Öğretmen akademileri zorunlu bir program değildir, gönüllülük esasına dayanır, buradan beslenmek isteyenler buraya katılırlar. Bu gönüllülük, bu programı çok daha güçlü hale getirmiştir."
AK Parti Konya Milletvekili Latif Selvi, hükümetin çıkardığı "Öğretmenlik Meslek Kanunu" ile öğretmenliğin artık bir ihtisas mesleği haline geldiğini ifade etti. Selvi, "Öğretmenlik Meslek Kanunu, yeni düzenlemelerle birlikte hayata geçti. Bunun en önemli anlamı, öğretmenliğin artık bir kariyer mesleği olarak tanınmasıdır. Eğitiminden, yetiştirilmesine, istihdamından, kendini geliştirmesine kadar öğretmenlik, özel bir meslek haline gelmiştir." dedi.
Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ise akademide edebiyat, müzik, biyografi, şehir ve kültür gibi başlıklar altında toplam 200 öğretmenin eğitim alacağını belirterek, bu eğitimlerin öğretmenlerin kişisel gelişimlerine önemli katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Programa, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu ve akademide eğitim alacak öğretmenler katıldı.