Döviz kurunun düşmesiyle birlikte, gübrede yapılan yüzde 20 indirimin ardından yeme de yüzde 5-13 aralığında indirim bekleniyor.
Koronavirüs salgını ile derinleşen ekonomik kriz, tarımın vazgeçilmezlerinden gübre ve yemi de olumsuz yönde etkiledi. Döviz kurundaki yükselme de eklenince çiftçiler, gübre ve yem sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı yeni ekonomi modeli sonrasında kurdaki düşüşle piyasalar biraz olsun rahatlarken, hem tüketiciyi hem de üreticiyi sevindiren haberler gelmeye devam ediyor.
"Kurdaki gerileme, memnuniyet verdi"
Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, bitkisel üretimin yeterli olmaması nedeniyle sektörün hububat ve yağlı tohumlar gibi temel ham maddelerin temini açısından yüzde 50 ithalata bağımlı durumda bulunduğunu, alınan ham maddelerin bedelinin de döviz olarak ödendiğini anlattı
"Üretim giderlerinin yüzde 60-70'i yem"
Karakuş, hayvansal gıda işletmelerinde üretim giderlerinin yaklaşık yüzde 60-70'inin yem giderlerinden oluşması sebebiyle hayvansal üretimin de bu fiyatlardan önemli oranda etkilendiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Döviz kurunun gerilemesi, sektörümüz için de memnuniyet verici olmuştur. Kura bağlı olarak ithal ham madde maliyetlerinde bir miktar düşüş gerçekleşmiştir ve bu düşüş yem çeşidine bağlı olarak karma yem fiyatlarına da yüzde 5 ile 13 arasında indirim olarak yansıyacaktır.
Döviz kurundaki agresif dalgalanmaların bulunmadığı piyasa koşullarının sağlanması ve bu amaçla sağlıklı planlar yapılması üretimimizin sürdürülebilirliğini olumlu yönde etkileyecektir."