Yeşilçam’da acı veda: Aydemir Akbaş hayatını kaybetti

Yeşilçam bir değerini daha kaybetti. Usta oyuncu Aydemir Akbaş, tedavi gördüğü kanser hastalığına yenik düştü. 88 yaşındaki Akbaş’ın ölümü, sanat camiasını yasa boğdu

Yeşilçam'ın usta isimlerinden Aydemir Akbaş 88 yaşında hayata veda etti.
Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören usta oyuncu Aydemir Akbaş, geçtiğimiz günlerde evinde baygın bir şekilde bulunarak apar topar hastaneye kaldırılmış, yoğun bakımda tedavi altına alınan Akbaş entübe edilmişti. Akbaş, bu gece hayatını kaybetti.

Akbaş'ın vefat haberini menajeri Özgür Aksoy ve ardından Polat Yağcı duyurdu. Aksoy sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Türk sinemasının koca çınarı, canımız, ustamız, Aydemir abimiz vefat etmiştir. Acımız çok büyük. Allah mekanını cennet eylesin" ifadelerini kullandı.

KANSERİ DEFALARCA YENMİŞTİ
İlk olarak 2013 yılında gırtlak kanserine yakalanan Aydemir Akbaş sağlığına kavuşmuş, 2023 yılında yeniden kansere yakalanmıştı.

Bir süredir kemoterapi tedavisi alan Aydemir Akbaş'tan geçtiğimiz günlerde üzen haber gelmiş, İbrahim Tatlıses, 45 yıllık dostu ve ağabeyi Aydemir Akbaş'ın yoğun bakımda olduğunu duyurmuştu. Usta ismin entübe edildiği açıklanmıştı.

CENAZESİNİN DETAYLARI BELLİ OLDU
Usta oyuncunun cenazesinin detayları da belli oldu. Özgür Aksoy, cenaze töreninin ayrıntılarını "Türk sinemasının değerli oyuncusu Aydemir Akbaş'ı 18 Ağustos Pazar günü saat 11:00'de Galatasaray Lisesi'nde düzenlenecek anma töreni ile uğurluyoruz. Cenazesi Levent Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nden kılınacak öğle namazının ardından Feriköy Mezarlığı'na defnedilecektir" sözleriyle açıkladı.

İBRAHİM TATLISES'TEN DOSTUNA ACI VEDA
Aydemir Akbaş'ın vefatı sonrası Instagram hesabından paylaşım yapan İbrahim Tatlıses, "45 yıllık dostum ağabeyim Aydoşum mekanın cennet olsun" dedi.

AYDEMİR AKBAŞ KİMDİR?
Arnavut kökenli Türk sanatçı Aydemir Akbaş, 25 Şubat 1936'da İstanbul'da dünyaya geldi. Arnavut bir baba ve Trabzonlu bir annenin oğlu olarak doğan Akbaş, Galatasaray Lisesi'nde eğitim gördü ve bir süre gazetecilik yaptı.

Ancak, sanat dünyasına olan ilgisi onu tiyatroya yönlendirdi ve burada Gülriz Sururi, Ayfer Feray, Nisa Serezli ve Ali Poyrazoğlu gibi usta isimlerle sahne aldı.

Akbaş'ın tiyatro kariyerindeki önemli oyunlar arasında "Keşanlı Ali Destanı", "Direkler Arası", "Zilli Zarife" ve "Ferhat ile Şirin" yer alıyor. Sinemaya ise 1964 yılında Atıf Yılmaz'ın yönettiği "Keşanlı Ali Destanı" filmiyle adım attı. Bu filmden önce, tiyatro versiyonunda Sipsi Selim karakterini canlandırmış ve sahne amirliği yapmıştır.

Akbaş, Yılmaz Güney'in filmlerinde yer alarak sinemadaki yerini sağlamlaştırdı. 1970'lerin ortalarında, Yeşilçam'ın erotik-komedi furyasında birçok filmde rol aldı. Daha sonraki yıllarda, İbrahim Tatlıses ile birlikte senaryo yazımında iş birliği yaptı. 1968'de "7 Kocalı Hürmüz" adlı oyunda ve 1969'da Gülriz Sururi-Engin Cezzar Tiyatrosu'nda "Nikah Kağıdı" ve "Düşenin Dostu" gibi oyunlarda rol aldı.

2007 yılında Cem Davran ile birlikte rol aldığı "Avrupalı" filmi, geniş bir izleyici kitlesi tarafından izlendi. Kariyeri boyunca 125 filmde oyuncu olarak görev yaparken, 7 kez yönetmenlik yaptı ve 33 filmin senaryosunu kaleme aldı. Akbaş, aynı zamanda tiyatro yönetmenliği yaparak birçok oyunun sahnelenmesine katkıda bulundu.

Türkiye'nin en deneyimli spor yazarlarından biri olan Akbaş, aynı zamanda Galatasaray taraftarı ve Galatasaray Spor Kulübü üyesidir. Özel yaşamında ise Akbaş, tiyatro oyuncusu Beyhan Benek ile 1964 yılında evlendi. İkilinin evliliği boyunca iki kez boşanıp, üç kez yeniden evlendiler. Bu süreç, onun özel yaşamındaki iniş çıkışları simgelerken, sanat kariyerinde her zaman sağlam bir yer edinmesini engellemedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Hayatın İçinden Haberleri