Yıllık kira artışı 4 ayın en düşük seviyesine geriledi

TÜİK verilerine göre tüketicileri en fazla zorlayan harcama kalemlerinin başında gelen kira artışı haziran ayından beri en düşük seviyeye geriledi. Ancak temmuz ayında yüzde 25 sınırı kaldırılan kira zamları vatandaşları hala zorluyor

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) eylül ayı enflasyon verilerini açıkladı. Eylül ayında en yüksek artış kira harcamalarında kaydedildi. Kira artışı mayıs ayından beri en düşük sevilere gerilese de yıllık bazda yüzde 117,43 ile yine yüksek kaldı.

Mayıs 2024’te yüzde 125,14 ile zirveyi gören yıllık kira artışı, sonraki aylarda düşüşe geçti. Temmuz başında yüzde 25 sınırının kaldırılmasıyla kira zamları yeniden 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanmaya başlanırken kira artışı son 4 ayın en düşük seviyesine indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan da dün kira artış oranındaki düşüşün süreceğine işaret ederek öncü göstergelerin bir süredir aşağı yönlü bir harekete işaret ettiğini belirtmişti. Karahan açıklamasında şu ifadelere yer vermişti:

"Hizmet sektörü enflasyonunda ataleti besleyen en önemli grubun kira olduğunu görüyoruz. Nitekim, yıllık kira enflasyonu eylül ayı itibarıyla yüzde 117 ile yıllık hizmet enflasyonunun yaklaşık 45 puan üzerinde seyretmektedir. Öncü göstergeler bir süredir aşağı yönlü bir harekete işaret ediyor.

Gerek çevrimiçi kaynaklardan izlediğimiz ilan fiyatları gerekse konut kredisi değerleme raporlarına dayanan göstergelerimiz azalış eğilimlerini sürdürmekte.

Perakende Ödeme Sistemi verilerinden elde edilen yeni ve yenilenen sözleşmelerdeki kira artış oranları gerek konut piyasasında süregelen normalleşme gerekse de manşet enflasyondaki düşüşü takiben TÜFE’deki mevcut kira enflasyonunun altında değer almakta.

Yılın son çeyreğinde, taşınma ve sözleşme yenileme oranlarında gerçekleşecek düşüşü de dikkate aldığımızda, bu durum, önümüzdeki aylarda kira enflasyonunun zayıflayacağını ima ediyor"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri