Diyanet İşleri Başkanlığı, 2024 yılı için yurt içi ve yurt dışı kurban kesim bedellerini açıkladı. Buna göre Diyanet Vakfı aracılığı ile yurtdışı kurban bedeli 4 bin 750 lira, yurt içi kurban bedeli 11 bin 750 lira oldu.
Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle emekliler başta olmak üzere birçok vatandaş için kurban kesmek hayal oldu. Kurban pazarlarına kurbanlıklar gelmeye başlarken, Türkiye’de Diyanet Vakfı ve Kızılay başta olmak üzere bazı vakıf ve dernekler de vekalet yoluyla kurban kesiyor.
Bu vakıf ve derneklerin kurban bedelleri yurt içi ve yurt dışı olarak farklılık gösteriyor. Ancak, Türkiye’de kesilen kurbanların, yurt dışındakilere göre daha pahalı olması yıllardır tartışma konusu oldu. Yurt dışında kesilen kurbanların neden daha ucuz olduğu ortaya çıktı.
Türk Kızılay’ın internet sitesinde sık sorulan sorulardan birisinde merak edilen bu soruya piyasa cevap geldi. Piyasa koşullarının gerekçe gösterildiği soruya verilen yanıtta, "Yurt dışındaki kurban fiyatları ülkelerdeki piyasa şartlarına, ekonomik faktörlere ve maliyetlere bağlı olarak daha ucuz olabilir. Ayrıca, yerel piyasadaki rekabet şartları ve düşük üretim maliyetleri de fiyatların daha uygun olmasına neden olabilir" denildi.
GEÇEN YILA ORANLA NEREDEYSE YÜZDE 100 ARTTI
Ülkemizde büyükbaş hayvan ithalinin yapıldığına dair haberler sık sık duyuluyor. Hayvancılığın ve çiftçiliğin son 20 yılda bitme noktasına gelmesi ile hem hayvan fiyatları hem de süt fiyatları her geçen gün artış yaşıyor.
Türkiye Diyanet Vakfı bundan bir sene önce, 2023 yılı yurtiçi kurban bedelini 5 bin 950 lira olarak belirlemişti. Yurt dışı kurban fiyatını ise 2 bin 750 lira olarak belirmişti.
Bu sene ise kurban kesim bedellerine hem yurt içi hem de yurt dışı ücretlerinde devasa artış yaşandı. Yurt içi kurban kesim bedeli yüzde 97,5 oranında zamlandı. Yurt dışı ücreti ise yüzde 72 oranında zamlandı.
YURT DIŞI KURBANLAR AFRİKA VE UZAK DOĞU ÜLKELERİNDE KESİLİYOR
Yine Kızılay tarafından yapılan açıklamalarda yurt dışında kurban kesmek isteyen vatandaşlar ne kurban vereceği hayvanın büyükbaş veya küçükbaş olacağına ne de hangi ülkede kesilebileceğine karar verebiliyor.
Bu kurbanlar genelde Afrika ve Uzak Doğu ülkelerinde Vakıf ve Dernekler aracılığı ile kesiliyor. Ayrıca yurt dışında kesilen kurbanlardan kurban sahipleri yararlanmıyor, Vakıf ve Dernekler kurbanların kesildiğini kısa mesaj ile vatandaşa bildiriyor.
KURBAN FİYATLARI CEP YAKIYOR
Son yıllarda adeta ekonomik buhranda olan Türk halkı kurban ibadetini yerine getirmekte epey zorlanıyor. Çünkü hem hayvan sayısının talebi yeterince karşılamaması hem de A’dan Z’ye her şeyin fiyatının artması bu ibadeti güçlendiren sebepler arasında yer alıyor.
Ülkemizde bu sene için büyükbaş kurban kesmek isteyenlerin cebinden ortalama 80 ile 120 bin lira kadar para çıkarken, küçükbaş hayvanlarda bu fiyat 8 ile 13 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor.