Anadolu'nun saklı şehri Kilistra

Anadolu'nun saklı şehri Kilistra
Türkiye'nin engebeli manzaralarında gizlenmiş, antik Lystra kenti olduğuna inanılan Kilistra, Anadolu'nun en ilgi çekici arkeolojik alanlarından biri olarak dikkat çekiyor.

Konya'ya 49 km uzaklıkta bulunan bu kayıp şehir, Roma, erken Hristiyan ve kaya kesim mimarisinin büyüleyici bir karışımı sunan Helenistik dönemin özelliklerini taşıyor.

anadolunun-sakli-sehri-klistra-1.jpg

Meram ilçesi Gökyurt Mahallesi'nde bulunan, Kapadokya'daki gibi lav yığılmaları ile meydana gelen volkanik arazi üzerine kurulu, Helenistik ve Roma dönemi eserlerinin yer aldığı Kilistra Antik Kenti, tarihi mirası ve coğrafi güzellikleri ile ilgi görüyor. Antik kent, kayalara yapılmış oyma kilise ve şapelleri, bugüne kadar gelmiş sarnıç ve su kanallarıyla Orta Çağ Hıristiyanlığının izlerini taşıyor.

anadolunun-sakli-sehri-klistra-2.jpeg

Antik kentin, 2 bin yılı aşkın geçmişi bulunuyor. Antik kent, Hazreti İsa'nın havarilerinden Aziz Paulos'un yaşadığı yerlerden biri olması dolayısıyla Orta Çağ Hristiyanlığının önemli merkezleri arasında yer alıyor.

Yaz ve kış dönemi ayrı ayrı farklı manzaralara bürünen antik kent özellikle fotoğraf tutkunlarının dikkatini çekiyor. Köprüleri, sarnıçları, şaraphaneleri, ibadethane ve seramikhaneleri ile görenleri adeta büyüleyen Kilistra, ziyaretçilerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor.

anadolunun-sakli-sehri-klistra-4.jpg

Helenistik ve Roma dönemi eserlerinin yer aldığı Kilistra Antik Kenti, taşıdığı tarihi mirası ve coğrafi güzellikleriyle turizmde daha yukarıları hedefliyor. Görünümüyle de Kapadokya'yı andıran antik kent, yeni proje ve yatırımlarla turizmde ön plana çıkmayı bekliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.