Araç muayenesinde flaş kredi kartı kararı! Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor

Araç muayenesinde flaş kredi kartı kararı! Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor
Konya’da Tüketici Hakem Heyeti, araç muayenesinde kesilen kredi kartı komisyonunun iadesine karar verdi. Heyet, ‘ayıplı hizmet’ olarak nitelendirilen kesintinin geri ödenmesine hükmederken, karar emsal olacak

Konya’da araç muayene istasyonlarında yapılan ödemelerde kredi kartına uygulanan komisyon farkıyla ilgili milyonlarca araç sahibini yakından ilgilendiren bir karar çıktı. Tüketici Hakem Heyeti, bir vatandaştan otomobiline vizesi yapılırken kesilen 128,18 TL’lik farkın iadesine karar verdi.

Konya’nın Seydişehir ilçesinde otomotiv yedek parçası satışı yapan Hüseyin Özdemir, 28 Aralık 2023 tarihinde otomobilini vize işlemleri için ilçedeki araç muayene istasyonuna götürdü. Bin 130,44 TL olan vize işlemi ücretini kredi kartıyla gerçekleştirdiği için 128,18 TL daha fark ödeyen Özdemir, durumu avukatı Emre Akman ile paylaşarak, alınan farkın Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'na aykırı olduğunu öğrenince Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurdu.

Tüketici Hakem Heyeti, Hüseyin Özdemir’in 7 Şubat'ta farkın geri ödenmesi talebiyle yaptığı başvuruyu değerlendirerek, ücret iadesinin kabulüne karar verirken, firmanın kredi kartına kestiği farkı ‘ayıplı hizmet’ olarak nitelendirdi.

Amacının 128,18 TL'yi geri almak değil, hak aramak olduğunu vurgulayan Özdemir, “Bu konunun farkındalık oluşturması için şikayette bulundum. Bunun sonucunda şikayetim sonuçlandı ve kazandım. Bunun Türkiye'deki bütün insanlara örnek teşkil etmesi ve milyonlarca kişiden alınan bu farkın kaldırılması için örnek oluşturdum. Buradaki amaç 128 TL değil. İnsanların hakkını aramasını istiyorum" ifadelerini kullandı.

KARAR EMSAL OLACAK

Hüseyin Özdemir'in avukatı Emre Akman da Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu'nda geçen 'ayıplı hizmet' maddesi gereğince 128,18 TL’nin taraflarına iadesine karar verildiğini belirterek kararın emsal niteliğinde olduğunu vurguladı.

Akman, "Bakıldığında araç muayene istasyonuna on binlerce insan, aracını muayene ettirmeye geliyor. İnsanlar da kredi kartıyla ödeme yapmak istiyor. Bu kredi kartlarından alınan 128,18 TL her kişiden alınsa bu, günlük milyonlarca TL para eder. Bu ise tüketici kanununda ayıplı hizmet olarak nitelendirilen ve emsal niteliğinde bir karardır. Müvekkilimiz 128,18 TL'yi aldığında ne zengin olacak ne de fakir. Bizim buradaki tek amacımız kamuoyunu bilgilendirmek. Araç muayene istasyonunda kesilen tutarı geri almak isteyen kişiler, bizim kararımızı emsal olarak göstererek geri alabilirler. Firmanın yaptığı kredi kartına alınan komisyonun kesinlikle kanuna aykırı olduğunu ve vatandaşlarımızın bu konuda bilgilenmesini istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak:HABER MERKEZİ