Artış sebebi memur ve emekli!
Hükümet, TBMM'ye bütçe raporunu sundu. Raporda bütçe giderlerindeki artışın temel nedeni "Emeklilere bayram ikramiyesi ve yaşlılık aylıkları" olarak yer aldı.
Bütçedeki açığı vergi ve zamlarla kapatamayan Hükümet, bütçe raporunda halka verilen maaş ve ikramiye artışlarını gerekçe gösterdi. Hükümetin hazırladığı raporda bütçe giderlerinin artmasına emekli, işçi ve memurun neden olduğunu göstermesi şaşkınlıkla karşılandı.
"2019 yılında emeklilere ödenen bayram ikramiyeleri ve yaşlılık aylıkları, kamu görevlileri ve işçilere yapılan enflasyon zammı ile ilave personel atamaları, bütçe giderlerindeki artışın temel sebepleridir" denilen raporda şu görüşlere de yer verildi:
"Bütçe giderlerinde cari transferler ile personel ve SGK devlet primi giderlerinde ortaya çıkan artışlar faiz dışı harcamalardaki yükselişte belirleyici olurken, faiz harcamaları borçlanma maliyetlerindeki artış nedeniyle yükselmiştir. Böylelikle 2019 yılının ilk 8 ayında bütçe giderleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22.8 oranında artarak 658.8 milyar TL, faiz hariç bütçe giderleri yüzde 21.2 artarak 589.5 milyar TL, faiz giderleri ise yüzde 38.1 artarak 69.3 milyar TL olmuştur."
İKİNCİ ARTIŞ SEBEBİ PERSONEL GİDERLERİ
Bütçe giderlerindeki en yüksek ikinci artışın personel gideri kaynaklı olduğu savunulan raporda, "Sosyal güvenlik kurumlarına devlet primi giderleri dahil personel giderleri, yılın ilk 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.5 artarak 195.9 milyar TL olarak gerçekleşmiş ve bütçe giderlerindeki artışa 7.6 puan katkı yapmıştır. Personel giderlerindeki bu artışta kamu görevlileri ve işçilere yapılan zamlar ile ilave personel istihdamı etkili olmuştur" sözlerine yer verildi.
TOPLAM BORÇ 1.2 TRİLYON LİRAYI AŞTI
Devletin iç ve dış borçlarının toplam tutarının eylül ayı sonu itibarıyla 1 trilyon 239 milyar lira olduğu raporda yer alırken, borç stokunun bu yılın ilk 9 aylık döneminde yüzde 16.2 oranında artarak 172.4 milyar liraya ulaştığı kaydedildi.
Artışın 114,8 milyar liralık kısmının iç, 57.5 milyar liralık kısmının ise dış borçlardan kaynaklandığı vurgulanan raporda, "Hazine'nin dış borcu dolar cinsinden ise 3,7 milyar dolar artarak 91,2 milyar dolardan 94,9 milyar dolara çıkmıştır" denildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.