Aşısız çocuk kalmayacak

Aşısız çocuk kalmayacak
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, aşısız çocuk bırakmama hedefiyle geçici koruma altındaki 0-59 ay arası çocuklar için aşı hızlandırma çalışması yaptı.Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi ve İlçe Sağlık Müdürü...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi, aşısız çocuk bırakmama hedefiyle geçici koruma altındaki 0-59 ay arası çocuklar için aşı hızlandırma çalışması yaptı.

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Ebubekir Özkardaş, yaptığı açıklamada, "Bakanlığımız, aşı ile korunabilir hastalıklara en hassas grup olan 0-59 ay arasındaki çocuklara sunduğumuz aşılama hizmetlerini, geçici koruma altındaki nüfusa da aynı kalitede sunmak için azami çabayı sarf etmektedir. Bu nedenle 15 Şubat-3 Mart 2017 tarihleri arasında “Aşı Hızlandırma ve Eksik Aşı Tamamlama Çalışmaları 1. turu” düzenlenmiş, 19 Nisan 2017 tarihli ve 00043702507 sayılı “Başkanlık Oluru” ile Mayıs ayında da  2. tur uygulamaları yapılmıştır." dedi.

13 hastalığa karşı

Sarayönü'nde gerçekleştirilen uygulamada, geçici koruma altındaki nüfusun yoğun olarak yaşadığı yerleşim yerlerinde çalışılmalar başlatıldığını kaydeden Dr. Özkardaş, "Genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında 13 hastalığa karşı aşı uygulanmıştır. Aşı uygulamalarının amacının hassas yaş gruplarına aşı ile önlenebilir hastalıklara yakalanmadan önce ulaşıp onları bağışık hale getirerek, bu hastalıklara yakalanmalarını ve bu hastalıklardan doğabilecek sakatlık ve ölümleri önlemek, “Sağlık Bakanlığı olarak bu amaç doğrultusunda Genişletilmiş Bağışıklama Programı (GBP) 1981 yılından beri yürütülmekte olup, bugün itibarıyla 13 hastalığa karşı aşı uygulanmaktadır. Bunlar verem, difteri, tetanoz, boğmaca, çocuk felci (polio), hib menenjiti, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, suçiçeği, mikrobik sarılık (hepatit B, hepatit A) hastalığına karşı yapılan aşılardır” şeklinde konuştu.

Hastalıklar yok edildi

Aşılama sayesinde birçok başarı elde edildiğini anlatan Özkardaş, şunları söyledi: "Dünyada çiçek hastalığı yok edilmiştir. Ülkemizde de çocuk felci hastalığı 18 yıldır görülmemekte olup, dünyada da yok edilme seviyesine gelmiştir. Ülkemizde anne ve yenidoğan bebekte görülen tetanoz hastalığı, difteri hastalığı artık görülmemektedir. Yüksek aşı oranlarına ulaşmayı sağlayacak GBP stratejileri ise şöyle belirlenmiştir: Sunulan rutin aşılama hizmetlerinin geliştirilmesi ve aşılama oranlarının her bölgede yüzde 90 nın üzerine çıkarılarak devam ettirilmesi, rutin aşılama çalışmalarına ek olarak destek aşılama, eksik aşı tamamlama ve hızlandırma çalışmaları yapılması, gerek görülen yerlerde saha çalışmaları (gerekirse kapı-kapı dolaşılarak) ile aşı günleri düzenlenmesi. Bağışıklama Hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek, dolayısı ile bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin ve sakatlıkların önüne geçmektir. Hedef, aşısız çocuk bırakmamaktır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.