AYM’den flaş 'İstanbul Sözleşmesi' kararı

AYM’den flaş 'İstanbul Sözleşmesi' kararı
Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasının ardından bir kadın ve bir kadın derneğinin açtığı davada Anayasa Mahkemesi kararını açıkladı. Karar tepkiyle karşılandı

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine kadın dernekleri başta olmak üzere toplumun birçok kesiminden tepkiler gelirken konu yargıya taşınmıştı. Anayasa Mahkemesi (AYM), başvuruyu reddetti.

Danıştay’ın, İstanbul Sözleşmesi'nden çıkma kararını 'hukuka uygun' bulmasının ardından Türkiye, resmi olarak sözleşmeden çıktı. Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesine karşı bir kadın ve bir kadın derneği bireysel başvuruda bulundu.

AYM bireysel başvuruları 'doğrudan etkilenmedikleri” gerekçesiyle reddederken avukatlar, karara tepki gösterdi.
Karara tepki gösteren başvurucuların avukatı, “İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmenin Türkiye'de yaşayan her kadın için bir hak ihlali, bir mağduriyet olduğunu kavramamak hukukla açıklanamaz” dedi.

Kısa Dalga’nın haberine göre Anayasa Mahkemesi İkinci Bölüm Birinci Komisyon üyesi Yıldız Seferinoğlu ve Ömer Çınar tarafından verilen kararda başvurunun, “özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının, adil yargılanma hakkının, etkili başvuru hakkının ve eşitlik ilkesinin” ihlal edildiği iddialarına ilişkin olduğu belirtildi.

Komisyon, ihlale yol açtığı ileri sürülen Cumhurbaşkanlığı’nın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından Şenal Sarıhan’ın ve 29 Ekim Kadın Derneği’nin “kişisel olarak ve doğrudan etkilenmediğini” savunarak başvuruyu reddetti.

NE OLMUŞTU?
Türkiye İstanbul Sözleşmesi'nden 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı kararı Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından çıktı.

Karar pek çok şehirde protestolarla karşılanmış; İstanbul Sözleşmesi'nin kadına karşı şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemekte, kadınları korumakta çok önemli olduğunu belirten kadın ve insan hakları örgütleri karara tepki göstermişti. Kararın iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle çok sayıda dava açılmıştı.

Danıştay 10. Dairesi, açılan davalarda yürütmenin durdurulması istemlerini reddetti; kararın iptal istemiyle açılan davaları duruşmalı olarak görmüştü.

Danıştay Savcısı, kararın iptali yönünde görüş bildirmişti. Danıştay 10. Dairesi, görülen dört duruşmada tarafların ve Danıştay savcısının görüşlerini aldı ve ardından kararını açıklamıştı.

Danıştay, Cumhurbaşkanlığı kararını hukuka uygun bulmuş ve davanın reddine karar vermişti.

Şenal Sarıhan ve 29 Ekim Kadınları Derneği de Danıştay’da açtıkları dava reddedilince AYM’ye bireysel başvuru yapmıştı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.