Bahar yağışları yüz güldürdü ama sarı pas hastalığına dikkat!

Bahar yağışları yüz güldürdü ama sarı pas hastalığına dikkat!
3’te ikisinden fazlası kıraç arazi olan Konya Ovası’nda Nisan ve Mayıs ayının bol yağışlı geçmesi barajlarda ki doluluk seviyesini arttırırken, üreticilere de umut oldu. Ekinlerin bol suya ihtiyaç duyduğu bu dönemde etkili...

3’te ikisinden fazlası kıraç arazi olan Konya Ovası’nda Nisan ve Mayıs ayının bol yağışlı geçmesi barajlarda ki doluluk seviyesini arttırırken, üreticilere de umut oldu. Ekinlerin bol suya ihtiyaç duyduğu bu dönemde etkili olan bahar yağışlarının verimliliği de artırması bekleniyor. Son yıllarda mantar ve kök hastalıklarına karşı da bilinçlenen üreticiler hasat sezonunda verimin yüksek olmasını beklediklerini dile getirdi.

Son yağışlar, Konya Ovası'na umut ve can suyu oldu. Özellikle önceki gün etkili olan yağışın ekinlerde verimi artırması bekleniyor. Kıraç alanlarda üretim yapan üreticinin ise yüzü gülüyor.

Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya'da son 2 ayın ılıman gitmesinden dolayı ayrıca mantar hastalığı görüldüğü de biliniyor. İlaçlama yapmayan üreticilerin ekinlerinde özellikle pas hastalığı görüldü.

-Hububatın verimliliğinde bahar yağışları etkili olur

Ziraat Teknisyeni Halil İbrahim Turan, son yağışların verimliliğin belirlenmesi noktasında çok önemli olduğuna dikkat çekti. Konya ve Sarayönü’nde hububatta verimliliği belirleyen en önemli faktörün bahar yağışları olduğunu söyleyen Turan, “Yağışlar doluya dönüşürse  ekinlere zarar verir” dedi.

Arpaların başaklandığını, buğdayların ise yeni yeni başaklanmaya başladığını belirten Turan,“Su tüketimi bu dönemde çok yüksek. Özellikle kıraç alanlarda. Son yağışlar, çok faydalı oldu” şeklinde konuştu.

-Hastalıklar için ilaçlama şart

Bu dönemde ilaçlama yapmanın da oldukça önemli olduğunu belirten Turan; “Ayrıca Nisan ve Mayıs'ta havalar hep ılıman gitti. Hava sıcaklıkları 15 ile 20 derece arasında seyretti. Mantar hastalıkları için bölgemizde uygun bir hava vardı. Çiftçilerimizin çoğunun koruyucu ilaçlama yaptığını biliyoruz. Çiftçi, bilinçlendi. İlaçlama yapmayanlara da rastlıyoruz.

Mantar hastalığı üst yaprakları sardığında yeşil doku ölür. Yeşil dokunun ölmesiyle de verim ve kalite düşer. Geç kalınmış değil. Hastalık varsa bile ilaçlamayla hastalığın şiddeti azaltılır.” dedi

-Pas hastalığı buğdayın verimini etkiler

Pas hastalığının buğdayın verimini etkileyen faktörlerden biri olduğunu belirten Turan açıklamasının devamında; Buğday verimini etkileyen en önemli faktörler arasında hastalıklar geliyor. Bu hastalıklar içerisinde buğday verimini olumsuz yönde etkileyen 3 pas türü bulunuyor. Bunlar sarı pas, kahverengi pas ve kara pas. Pas hastalıkları oluşturdukları sporların ve püstüllerin renklerine göre isim alıyor.

Ayrıca bu hastalıkların iklim istekleri yönüyle de farklılıklar gösteriyor. Bölgemizde önemli verim kayıplarına yol açan sarı pas hastalığı özellikle baharda ve yazın başlarında ortaya çıkarken iklim koşullarının uygun olduğu şartlarda fide döneminde de görülebiliyor. Eğer doğru zamanda ilaçlama yapılıyorsa şayet, ekinlerin pas hastalığından etkilenmesi söz konusu olamaz” ifadelerine yer verdi.

Haber: Ömer Faruk KARABULUT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.