Bahçeli’nin açıklaması siyaseti karıştırdı

Bahçeli’nin açıklaması siyaseti karıştırdı
MHP lideri Bahçeli’nin terörist başı Öcalan’a çağrısına siyasetçilerden tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli’nin konuşmasını "Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresi" şeklinde yorumlarken, DEM Parti “Tarihi bir konuşma yaptı” dedi

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün grup toplantısında yaptığı konuşmada DEM Parti ile tokalaşması sonrası gündeme gelen tartışmalara değinerek, terörist başı Abdullah Öcalan ile ilgili çarpıcı bir çağrıda bulundu. Bahçeli’nin “Tecridi kaldırılsın, terörist başı gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun. Terörün bittiğini açıklasın, sonra da umut hakkının kullanılması için başvurusunu yapsın. Hodri meydan! Buna varız” sözlerine siyasilerden tepki yağdı.

İLK TEPKİ ÜMİT ÖZDAĞ’DAN GELDİ
Bahçeli’nin Öcalan çıkışına ilk tepki Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ’dan geldi. Özdağ, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bahçeli, terörist başı Öcalan’ın TBMM’de DEM grubunda konuşmasını istedi. Allah böyle siyaseti kahretsin. Bir bebek katili terörist, İstiklal Harbi vermiş gazi TBMM’de DEM grubunda konuşacak. İnanılır gibi değil” sözleriyle tepki gösterdi.

TÜRKEŞ: BAHÇELİ’Yİ KINIYORUM
Milliyetçi Hareket Partisi’nin efsane lideri Alparslan Türkeş’in kızı İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Ayyüce Türkeş’ten de Bahçeli’nin kullandığı ifadelere sert bir yanıt geldi. Açıklamasında, “Kulaklarıma inanamadım” diyen Türkeş, “Bebek katili, terörist başını meclise davet edip konuşma yapmasını isteyen ve UMUT HAKKINDAN yararlansın diyen Devlet Bahçeli’yi kınıyorum.

Herkes oturduğu koltuğun sorumluluğunu taşımakla mükelleftir. Kimse Başbuğ Alparslan TÜRKEŞ’in koltuğunda oturup teröre yandaşlık yapamaz. TBMM’de yeteri kadar terörist varken birde onların elebaşını meclise sokmak kimsenin haddi değildir. NOKTA” ifadelerine yer verdi.

KORAY AYDIN: BU AKREPTEN BAL YAPMASINI BEKLEMEKTİR
Bahçeli’ye bir tepki de Milletvekilim Koray Aydın’dan geldi. Aydın, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Terörist başından iyilik beklemek; akrepten bal yapmasını beklemektir! İşlediği cinayetlerin ve ihanetlerin cezasını çeken terörist başının İmralı dışında alacağı tek bir nefes bile olmamalıdır" açıklamasında bulundu

"Hele ki bir siyasi partinin kürsüsüne gelmesi Gazi Meclis'e hakarettir" diyen Aydın, şunları aktardı: "Bebek katilinin Türkiye'ye vereceği bir umut yoktur. Siyasi gündemde bunların konuşulması dahi Türk milleti için ve özellikle şehit aileleri için can yakıcıdır. Sözde çözüm sürecinde yaşanan acılar ortadadır. Yapılması gereken geçmiş acı tecrübelerden ders çıkarmak ve terörle kararlılıkla mücadele etmektir”

HALAÇOĞLU: NORMALLEŞMEDEN ANORMALLEŞME ÇIKTI
Türkiye’de son dönemde siyasetin normalleşmesinin konuşulduğuna dikkat çeken Kutlu Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu ise “Türkiye’de son dönemde normalleşme tartışılıyordu. Bu hava özellikle parlamenter rejim gelir mi sorusunu akıllara getirdi. İnsanlar ekonomik sorunlarına çözüm beklediler.

Bugün gelinen noktada yaşanan tartışmalara baktığımızda normalleşmeden çözüm süreci, Erdoğan’ın yeniden adaylığı buna bağlı olarak erken seçim, terörist başı Öcalan’ın serbest bırakılması, Selahattin Demirtaş’ın tahliyesi, yeni anayasa, ana dil konuları çıktı. Tüm bu normalleşme sürecinde demek ki ele alınmış.

Bunların şeffaf bir şekilde topluma anlatılması gerekiyor. Devleti bozuyorlar, kimse dur demiyor. Bu normalleşmeden, anormalleşme çıktı anladığımız kadarıyla. Siyasette normalleşmeden beklenen bu değildi.

Önümüzdeki günlerde çözüm süreci tekrar başlatılır, TBMM’de çözüm sürecine yönelik olarak komisyon kurulur ve bu saydığımız konularda gelişme olursa Türkiye’de kimse şaşırmasın” ifadelerini kullandı.

DERVİŞOĞLU: ATATÜRK’ÜN KURDUĞU KÜRSÜDEN ANCAK ONUN MİRASÇILARI KONUŞABİLİR
İYİ Parti Lideri Müsavat Dervişoğlu da Bahçeli’nin Öcalan açıklamasına sert tepki gösterdi.
Dervişoğlu'nun açıklamaları şu şekilde:
"Atatürk’ün kurduğu meclisin kürsüsünden, terörist başları ve yardakçıları değil, ancak ve ancak Mustafa Kemal’in mirasçıları konuşabilir.
Ahlak ve vicdanını yitirmiş bu iktidar ve onun akıl ve izanını yitirmiş ortağı ile birlikte vatan toprağını gezmek için icazet bekleyen sözde ana muhalefeti artık bizim için yok hükmündedir.

Gün;
Türkiye Cumhuriyetini, Türk Milletini, Türk Vatanını ve Türk Bayrağını koruyup kollamak günüdür.
Muhtaç olduğumuz kudretin kaynağı ise bellidir!
Yarını bekleyin!
Herkesin maskesini indireceğiz!.."

DEM PARTİ'DEN BAHÇELİ'YE İLK YANIT!
Devlet Bahçeli'nin "Tecridi kaldırılsın, terörist başı gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun" ifadelerine Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları'ndan cevap geldi. Hatimoğulları, "Bu kadarını beklemiyorduk, tarihi bir konuşma yaptı" dedi.

Hatimoğulları, partisinin grup toplantısında açıklama gerçekleştirdi. Hatimoğlulları Bahçeli'nin çağrısı için "Bu kadarını beklemiyorduk, tarihi bir konuşma yaptı. Bir başlangıç olacaksa 44 aydır süren tecrit bir an önce kaldırılsın. Onurlu bir barış için insiyatıf almaya hazırız. Biz de zaten Umut Hakkı için mücadele veriyoruz" ifadeleri kullanıldı.

DEMOKRAT PARTİLİ ENGİNYURT BAHÇELİ’YE MEYDAN OKUDU
Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin terörist başı Öcalan'ın Meclis'te konuşmasına yönelik hamlesine sert tepki gösterdi.

Enginyurt, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, şunları söyledi:
“Apo denilen kanlı katil TBMM’de konuşsun deniliyor ya!
Ben o Meclis’te oldukça konuşmasına müsaade edersem GÖK GİRSİN, KIZIL ÇIKSIN” ifadelerini kullandı.

MANSUR YAVAŞ: MİLLET DE TARİH DE AFFETMEZ
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da Bahçeli’nin “Tecridi kaldırılsın, terörist başı gelsin DEM Parti grup toplantısında konuşsun” söylemine sosyal medya hesabından tepki gösterdi.

Yavaş, “Bu ülkede huzurun ve barışın hakim olması en büyük dileğimizdir. Ama bunun yolu terörist başının Gazi Meclisimiz çatısı altında konuşturulması asla değildir. Millet de tarih de bunu affetmez” dedi.

ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAHÇELİ’YE “EL YÜKSELTİYORUM DEVLET BEY”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin grup toplantısında MHP lideri Bahçeli'nin Terörist başı Öcalan'a yaptığı çağrıya destek verdi. Özel, “Bütün geçmişte yaşadıklarımıza rağmen kıymet veriyoruz, CHP olarak diyoruz ki terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz” dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin terörist başı Abdullah Öcalan’a çağrısı hakkında konuşan Özel, “Bütün geçmişte yaşadıklarımıza rağmen kıymet veriyoruz, CHP olarak diyoruz ki terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz” dedi.

“Kapalı kapılar ardından bir takım müzakereler yürütülüyor” diyen Özel, “TBMM’nin yetkisinde olan bir af Bahçeli’nin kendi ifadesiyle, başka hiçbir şeye gerek olmadan ‘tecrit kaldırılsın, Öcalan Meclis’e gelsin. Örgüte silah bırakma çağrısı yaptın. Bütün sorunlar bitmiştir diyen bir dille karşı karşıyayız.

Türkiye’de bir daha şehit gelmeyecekse, kan akmayacaksa, anaların gözyaşı duracaksa. Türkün de Kürtün de gözünden akan yaş duracaksa, askere Mehmetçiğe namlular doğrulmayacaksa, söylenen her söz kıymetlidir” değerlendirmesinde bulundu.

Özel, şunları söyledi:
“Kimileri tarihin akışının değişeceği bir değişikliğin olduğu bir gün olarak ifade ediyorlar. Sayın Bahçeli’nin TBMM’de yaptığı konuşmayı takip ettik. Kapalı kapılar ardından bir takım müzakereler yürütülüyor.

TBMM’nin yetkisinde olan bir af Bahçeli’nin kendi ifadesiyle, başka hiçbir şeye gerek olmadan ‘tecrit kaldırılsın, Öcalan Meclis’e gelsin. Örgüte silah bırakma çağrısı yaptın. Bütün sorunlar bitmiştir diyen bir dille karşı karşıyayız.

Türkiye’de bir daha şehit gelmeyecekse, kan akmayacaksa, anaların gözyaşı duracaksa. Türkün de Kürtün de gözünden akan yaş duracaksa, askere Mehmetçiğe namlular doğrulmayacaksa, söylenen her söz kıymetlidir.

“TERÖRÜN BİTMESİNE BİZ TAM DESTEK VERECEĞİZ”
Bütün geçmişte yaşadıklarımıza rağmen kıymet veriyoruz, CHP olarak diyoruz ki terörün bitmesine biz tam destek vereceğiz. Ancak bunu yapan kişiye, sanki bunu tek başına yapacakmış diye, olmayan bir güç kuvvet atfeden kişiye şunu söylemek isterim.

Geçmişte biz o partiyle sizin kurduğunuz gibi bir ilişki kuruyoruz, sohbet ediyoruz ya da seçimlerde adayımıza Kürt seçmenden destek alıyoruz diye ne sahte videolarınız kaldı ne etmediğiniz hakaret aldı. Ama bu partiye ne terörist dediğin kaldı, ne başka hakaret kaldı.

Bahçeli'nin geçmişte söylediği her lafın ne kadar boş ve yalan olduğunu siz gördünüz. Ben bunları hepinizin vicdanlarına havale ediyorum. Devlet bey zaten çok sık döner, o döndü diye biz de doğru bildiğimizi söylemekten geri durmayacağız.

Geçmişteki laflarının tekrarıdır, yine Meclis'i dışlamaktadır. Ne yapılacaksa TBMM'de yapılacak, şeffaflıkla yapılacak, tutulamayacak bir söz verilmeyecek ve samimiyetle yürütülecek. Tam bir mutabakat olmadan sonuç olmaz, olmayacak. Daha sonrası daha kötü başlayacak ve daha kötü üzüleceğiz.

Biz asla barışa kardeşliğe karşı çelişkili bir söz söylemeyeceğiz. Silahların bırakılmasını savunurken, 86 milyonun kucaklaşmasını savunurken, sesimiz titremez bizim. Çık şeffaf Türküyle Kürdüyle herkesin gözü önünde bir süreci savunuyoruz. Milleti birbirine düşman edecek her hareketin karşısında durduk.”

ERDOĞAN: TARİHİ FIRSAT PENCERESİ AÇTIK
Bahçeli'nin 'Öcalan' çağrısına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Cumhur İttifakı tarafından açılan tarihi fırsat penceresi. Bunun kişisel hesaplara kurban edilmemesini ümit ediyoruz” yorumu geldi.

CUMHUR’UN KÜÇÜK ORTAĞINDAN SERT TEPKİ
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin "Terörist başı gelsin TBMM'de konuşsun" çağrısı Cumhur İttifakı'nda krize neden oldu. Cumhur İttifakı'nın küçük ortağı Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, ittifak ortaklarından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 'Öcalan' çıkışını eleştirdi.

Destici, sosyal medyadan yaptığı paylaşımına çözüm sürecine dair videosunu ekleyerek "Yeni bir 'Çözüm Süreci'ne, birincisine nasıl şiddetle karşı çıktıysak, yine itiraz ederiz" açıklamasında bulundu.

Videoda Destici özetle şu sözlere yer verdi:

“-Türkiye'nin terörle mücadelesi 40 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Hepimiz isteriz ki elbette ki terör bitsin, silahlar bırakılsın... Birlik beraberlik sağlansın.

-Ama karşımızdaki terör örgütü kendi ortağı çıkardıkları bir durum değil ki. Emperyalistlerin kurdurduğu, desteklediği, büyüttüğü ve 40 yıldan beri Türkiye'ye saldırttığı bir terör örgütüyle karşı karşıyayız.

-Uzlaşma, çözüm süreci, helalleşme bunların kimin adına yapacağız? Binlerce şehidimiz var. Şehitlerimizin ailelerine sorduk mu?”

''UMUT HAKKI" NEDİR?
Öcalan'a verilen idama cezası, bu cezanın kaldırılmasının ardından ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını dönüştürülmüştü. Bu cezayı alanlar, hiçbir şekilde lehe infaz hükümlerinden faydalanamıyor ve ceza ölünceye kadar infaz ediliyor.

''Umut hakkı” ömür boyu hapis cezasına çarptırılan hükümlülerin “belli bir süreden sonra toplumla buluşmasını sağlayan bir hak'" olarak biliniyor.
Başka bir ifade ile "'Umut hakkı'', öngörülebilir bir infaz biçimi getirerek, kişinin yeniden özgürlüğüne kavuşma umudunu korumasını sağlıyor.

Türk Ceza Kanunu ve İnfaz Kanunu'nda bu yönde bir hüküm bulunmuyor. Bahçeli'nin de belirttiği gibi bu konuda yasal bir düzenleme yapılması gerekiyor.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.