Bakan Tekin kayıt ücretine son noktayı koydu: Gereğini yaparız

Bakan Tekin kayıt ücretine son noktayı koydu: Gereğini yaparız
Milli Eğitim Bakanı Tekin, ‘okullarda kayıt ücreti almak yasal mı?’ sorusuna açıklık getirerek, bu konudaki tartışmalara son noktayı koydu. Tekin, “Vatandaşımız bakanlığımıza başvurduğunda gereğini yaparız” dedi

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda alınan kayıt ücretlerine açıklık getirdi. Tekin, "Kayıt ücreti" ya da "zorla ücret alındığı" yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, bu konuda şikayetleri olanların Bakanlığa başvurmalarını ve gerekenin yapılacağını söyledi.

2024-2025 eğitim yılının başlamasıyla milyonlarca yaklaşık 20 milyon öğrenci okula başladı. Bu yıl ilk kez okula başlayan milyonlarca öğrenci için ise 'okullarda alınan kayıt ücretleri' gündem oldu. Konu hakkında Habertürk'e açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, "Para vermeyen öğrenciyi kayıt etmiyorum diye bir şey yok. Hâlâ bu konuda şikayeti olan varsa bakanlığımıza ulaşsınlar gereğini yapalım" diye konuştu.

Diyarbakır'da hayatını kaybeden 8 yaşındaki Narin Güran'ın okulundaki çocuklara psikososyal destek sağlanıp sağlanmadığına ilişkin soruya Tekin, Narin’in okuluna 12 kişilik bir uzman heyetinin gönderildiğini belirtti. Uzmanların, Narin’in arkadaşları, öğretmenleri ve diğer ebeveynlerle rehabilitasyon sürecini yürüttüğünü söyleyen Tekin, "Tekrar başsağlığı diliyorum. Çocuklarımızın eğitim öğretim hayatının bir an önce başlaması gerekiyor" dedi.

"KAYIT ÜCRETİ ALINDIĞI DOĞRU DEĞİL"
Okullarda kayıt ücreti alınıp alınmadığına yönelik iddiaları yanıtlayan Tekin, "Kayıt ücreti alınması veya zorla ücret talep edilmesi gibi ifadeler öğretmen ve idarecilerimizi zan altında bırakacak ciddiyette ithamlardır. Bu ifadeler doğru değil. Okul idarecilerimize karşı itibar sarsıcı bir söylem olarak değerlendiriyorum.

Bu yıl okullar açılmadan önce 43 maddelik bir genelge gönderdik. Velilerden ücret alınmaması gerektiğini ve alınan ücretlerle ilgili işlem yapılacağını belirttik. Eğer bu konuda şikayeti olan varsa Bakanlığımıza başvursunlar, gerekli işlemleri yapalım" dedi.

Mülakatlara dair bir soruya ise Tekin, mülakatlarda hakkı ihlal edilen kişilerin dava açabileceğini vurguladı. Mülakat sürecinin revize edildiğini, adayların kod numaralarıyla değerlendirilip, kimliklerinin gizli tutulduğunu ifade eden Tekin, "Sınav döneminde hiçbir isim bize gelmedi ve biz de komisyonlarda isim paylaşmadık" şeklinde konuştu.

“MÜFREDATLARI REVİZE ETTİK”
Öğretmen atamalarıyla ilgili mülakat sürecinin ardından mevzuat değişikliğine gittiklerini belirten Tekin, mülakat notunun yüzde 50 olarak tanımlandığını, yargı sürecinin devam ettiğini söyledi. Danıştay’ın kararına göre uygulamanın değişebileceğini ifade etti.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile müfredatları revize ettiklerini belirten Tekin, Türkiye'nin adalet ve hak arayışı konusundaki tarihsel mirasını vurguladı. Gazze'de yaşanan ölümleri anarak, eğitim müfredatında da bu konuyla ilgili hassasiyet gösterdiklerini açıkladı.

CEMAATLERLE PROTOKOL İDDİALARINA YANIT
Cemaatlerle protokol iddialarına değinen Tekin, Türkiye'nin hukuk devleti olduğunu ve sadece tüzel kişilik kazanan yapılarla protokol imzaladıklarını söyledi. Bütçeden hiçbir sivil toplum örgütüne para aktarılmadığını belirtti.

Müfredat değişiklikleri hakkında bilgi veren Tekin, eğitimde bilgi yüklemesinin azaltıldığını ve müfredatın yüzde 35 oranında hafifletildiğini, uluslararası standartlara uygun hale getirildiğini belirtti. Eğitimde daha fazla beceri ve öğrenci katılımını ön planda tuttuklarını ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN İÇ HUKUKUNA UYGUN EĞİTİM YAPAN HERKESİN HAKKINI KORUYACAĞIZ”
Fransız okullarıyla ilgili duruşlarını açıklayan Tekin, Türkiye’nin iç hukukuna uygun eğitim yapan herkesin hakkını koruyacağını, hukuka saygı göstermeyenlerle ilgili gerekli adımları atacaklarını belirtti.

Ayrıca, memuriyetten öğretmenliğe geçiş gibi bir çalışmanın olmadığını, özel okullarda eğitim ücretlerinin stabil hale geldiğini söyledi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.