Bakan Tekin: "Yabancı dil öğretimi Türkiye'de farklılaşacak"
Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı Konferans Salonu'nda "Türkiye’de Yabancı Dil Eğitiminde Kalitenin Yükseltilmesi Projesi"nin tanıtım toplantısı düzenlendi. Projenin amacı, öğrencilerin dil becerilerini yazılı olmanın ötesinde sözlü olarak da değerlendirmek.
Bakan Tekin, yabancı dil eğitiminin önemine vurgu yaparak, "Yabancı dil öğretmenlerimize ve eğitim sistemimize fazla yükleniyoruz. 20, 30, 40 yıl önce iletişim büyük ölçüde yazılı metinler üzerinden gerçekleşirken, günümüzde kitle iletişim araçlarının, görsel medyanın ve sosyal medyanın artmasıyla birlikte, karşılıklı konuşma becerileri ön plana çıktı" dedi.
"Öğretmenlerimiz için iletişimde destekleyici eğitim"
Bakan Tekin, İngilizce öğretimindeki yöntemlerin değiştiğini belirterek, "40 yıl önce yabancı dil eğitimi genellikle yazılı metinler, testler ve dil bilgisi üzerinden yapılırken, günümüzde farklı bir yaklaşım gereksinimi ortaya çıktı. Türkiye'de yabancı dil eğitiminde gerçekleştirdiğimiz değişiklikler ve bu projeyle yaptığımız düzenlemeler, eğitim programlarımızdaki diğer yeniliklerle uyumlu.
Eğitim sistemimizi çağın ihtiyaçlarına uygun hale getirmek için projeler geliştiriyoruz. Bugün burada konuştuğumuz şey, öğretmenlerimizin öğrencileriyle etkin bir iletişim kurmasını sağlayacak destekleyici dil eğitiminin temin edilmesidir" dedi.
"Yabancı dil öğretimi önemli ölçüde farklılaşacak"
Bakan Tekin, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yabancı dil eğitiminde önemli değişimlere imza attıklarını dile getirdi ve "Yabancı dil derslerindeki ölçüm ve değerlendirmeyi dört ana beceri üzerinden yapmaya başladık.
Araştırmalarımız sonucunda, Türkiye'deki eğitim takvimi gereği, yabancı dil öğrenimi için en uygun yaş diliminin 5. sınıflara denk geldiği belirlendi ve bu seviyede yoğunlaştırılmış dil sınıflarına pilot uygulamalar başlandı. 2023 yılı sonbaharında bu pilot uygulamaların sonuçları incelenerek çoklu yabancı dil pilot uygulamaları başlatıldı. Bu dönüşüm sayesinde, Türkiye'de yabancı dil öğretiminin önemli ölçüde farklılaşacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.
"İletişim şimdi konuşma becerisi üzerine kurulu"
Bakan Tekin, uluslararası toplantılarda sıkça duydukları bir değerlendirmeyi aktardı: "Çoğu kez 'Öğrencileriniz dil bilgisi açısından bizden daha iyiler ama kendilerini ifade etmede sorun yaşıyorlar' deniliyor. 40 yıl önce yabancı dillerde iletişim genelde yazılı metinler üzerinden olurken, şimdi konuşma odaklı bir yapı öne çıkıyor. Bu duruma uyum sağlamamız gerekiyor" dedi.
Projenin tanıtım toplantısına Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Lutfihak Alpkan ve birçok öğretmen de katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.