Bamya Çorbası: Sofraların Vazgeçilmezi

Bamya Çorbası: Sofraların Vazgeçilmezi
Saray mutfağından günümüze miras kalan Konya’nın vazgeçilmezi ‘Bamya çorbası’, yıllardır özel günlerin sofralarında başköşeyi alıyor.

Çiçek bamya ve kuzu etiyle yapılan 'Bamya çorbası', saray mutfağından günümüze kadar ulaşarak özel günlerde sofraların başköşesinde yerini alıyor. İştah açıcı ve vitamin deposu olan bu doyurucu çorba, Konya'nın vazgeçilmez lezzetlerinden biri olarak, hem Konyalılar hem de şehri ziyaret eden turistler tarafından sevilerek tüketiliyor. 2021 yılında Konya Büyükşehir Belediyesi'nin Türk Patent ve Marka Kurumu'na yaptığı başvuru sonrası, bamya çorbası coğrafi işaretle tescillenmiştir.

"Bamya Çorbası Konya'da Çiçek Bamyadan Yapılır"
22 yıldır düğün yemekleri yapan aşçı Mehmet Alakır, bamya çorbasının Konya mutfağının olmazsa olmazlarından biri olduğunu belirterek, "Bamya çorbası, Konya'nın coğrafi işaretli nadir yemeklerinden biridir ve özellikle bayram, düğün, cenaze yemekleri gibi özel günlerde sofralarımızda yer alır. Konya'da bamya çorbası sadece çiçek bamyadan yapılır, diğer bamyalar kullanılmaz. Ayrıca etin de kesinlikle kuzu eti olması gerekir ve soğan bolca eklenir" diye konuştu.

"Bamya Çorbasının Sırrı Ekşisindedir"
Bamya çorbasının tarifini anlatan Alakır, "İlk olarak çiçek bamyalar dövülür ki tane tane olabilsinler. Daha sonra ateşte ütülendikten sonra haşlanarak iplerinden ayrılır. Ayrı bir tencerede ise kuzu eti kavrulur, üzerine soğan ve salça eklenir. Ardından su eklenip etler pişene kadar kaynatılır. Çorbanın en önemli özelliği ise ekşi olmasıdır. Bu ekşiyi biz kendimiz hazırlarız ve çorbaya katıldığında iştah açıcı ve doyurucu bir özellik kazandırır. Bamya çorbasının olmazsa olmazı ekşi, özellikle de limon tuzudur" dedi.

"Turistler, Bamya Çorbasını Yedikçe Seviyor"
Konya’ya gelen turistlerin bamya çorbasını ilk denediklerinde ekşi bulsalar da, zamanla bu lezzeti sevdiklerini anlatan Alakır, "Konya'ya gelen turistler bamya çorbasını ilk tattıklarında ekşi bulabilirler, fakat yedikçe daha çok seviyorlar. Çoğu, gitmeden önce bir kez daha içmeyi tercih ediyor. Bamya çorbası her zaman sofraların ortasında yer alır. Konyalılar olarak biz genellikle önce yayla çorbası içer, ardından kavurma pilav ve tatlı yeriz. Sonrasında bamya çorbasını içeriz ki iştahımız açılsın ve daha fazla yemek yiyebilelim" dedi.

"Çiçek Bamyanın Fiyatı Yüksek"
Bamya çorbasının fiyatlarının yüksek olmasının nedenine değinen Alakır, "Konya'da bir kase bamya çorbasının fiyatı 150 ila 250 lira arasında değişiyor. Bunun nedeni, çiçek bamyaların yüksek fiyatı ve uzun uğraş gerektirmesidir. Bamyalar çok küçük olduğundan, sabah 5 ile 7 arasında özenle ipe dizilmeleri gerekir. Eğer bu süreç 7'yi geçerse, bamya çorbalık değil yemeklik bamya olur. Şu anda çiçek bamyanın kilosu 2 bin liraya satılmaktadır" dedi.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.