BES 3 yıl boyunca zorunlu olacak!

BES 3 yıl boyunca zorunlu olacak!
2017 yılında hayatımıza giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), sisteme dahil edilenlerin çoğunun çıkması üzerine zorunlu oldu.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa İşcan, yaklaşık 6 milyon çalışanı ilgilendiren otomatik...

2017 yılında hayatımıza giren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), sisteme dahil edilenlerin çoğunun çıkması üzerine zorunlu oldu.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa İşcan, yaklaşık 6 milyon çalışanı ilgilendiren otomatik katılımlı BES’i, 2019’da BES’in nasıl şekilleneceğini değerlendirdi.

İşcan, “BES, 1 Ocak 2017 yılından itibaren hayatımıza girdi. Bin ve üzeri çalışanı olan işyerleri otomatik olarak buna dahil edildi. Her ne kadar önce ismi zorunlu, daha sonra tepkiler üzerine ismi otomatik katılıma çevrilse de otomatik ve zorunlu arasında çok bir fark yok. Sadece kelimenin anlamını yumuşattılar” dedi.

KİMLER BES’E ZORUNLU KATILIYOR?

Sosyal Güvenlik Uzmanı Mustafa İşcan, 1 Nisan 2017 tarihinden itibaren 999 ve 250 işçisi olanların da bu kapsama girdiğini, ayrıca memurlardan da kesintilerin başladığını belirterek şunları söyledi:

“1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren ise 100 ve 250 çalışanı olanlar bu kapsama girdi. 1 Ocak 2018 tarihinde ise, 50 ve 99 çalışanı olan çalışanlar bu kapsama alındı. 1 Temmuz 2018 tarihinden itibaren de 10 ve 99 çalışanı olanlar bu kapsama dâhil edildi. 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren de ise 5 ve üstü çalışanı olanlar otomatik katılıma dâhil oldu.”

BES 3 YIL ZORUNLU OLACAK, ÇIKMAK MÜMKÜN OLMAYACAK

Hazırlanan yasaya göre, BES’in 3 yıl boyunca zorunlu olacağını vurgulayan İşcan, “Kimse 3 yıl boyunca BES’ten çıkamayacak. 3 yıl boyunca maaşının yüzde 3 kadar kısmı kesilecek ve bir fona yatırılacak, bunlar fonlarda değerlendirilecek” diye konuştu.

Maliye eski Bakanı Mehmet Şimşek’in BES ile ilgili açıklamasını hatırlatan İşcan, “Şimşek, ‘Bırakın bizim verdiğimiz parayı, vatandaşın yatırdığı parayı bile çok hor kullanan ve zarar ettiren bankalar, BES şirketlerinin var olduğunu biliyoruz. Bununla alakalı bir düzenleme şart’ demişti. Bu kanayan yara hala devam ediyor. Düşünün, devletin verdiği ek yüzde 25 katkıyı, maaşından kesilen işçinin parası bile hoyratça kullanılmış.” ifadelerini kullandı.

İşcan özlerini şöyle sürdürdü: “Peki, bu BES dediğimiz şeyin, elektriği, suyu, kirası, çalışanı, masrafı nereden çıkacak. Doğal olarak vatandaştan çıkacak. Sözde hem vatandaş hem de kendileri para kazanacak denilse de, maalesef bu paraların yanlış kullanılması neticesinde zararlar oluşacaktır.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.