Bilim dünyasında flaş gelişme! Ömrü uzatan ilaç keşfedildi

Bilim dünyasında flaş gelişme! Ömrü uzatan ilaç keşfedildi
Bilim insanları, uzun ömrün sırrını araştıranları heyecanlandıran bir keşfe imza attı. Hayvanlar üzerinde test edilen bir ilacın insan ömrünü uzattığı ortaya çıktı. İlacın insanlar üzerindeki etkisi henüz araştırılırken yaşlanmayı yavaşlatması umut ediliyor

Bilim dünyası, insanların uzun süredir beklediği ömrü uzatan ilaç keşfetti. Bilim insanları, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde söz konusu ilacın ömrü yüzde 25 oranında artırdığını tespit etti.

BBC’de yer alan habere göre, yeni ilaçla tedavi edilen hayvanlara “Süper model büyükanneler” deniliyor. Yeni ilacın uygulandığı hayvanların diğerlerine kıyasla daha sağlıklı ve güçlü olduğu belirendi.

İlaç insanlar üzerinde test edilirken yaşlanmaya karşı etkisi olup olmayacağı henüz bilinmiyor. Ancak, yeni keşfin insanların yaşlanmasını da yavaşlatması umut ediliyor.

MRC Tıp Bilimi Laboratuvarı, Imperial College London ve Singapur'daki Duke-NUS Tıp Fakültesi'ndeki ekip, interlökin-11 adı verilen bir proteini araştırıyor. Yaşlandıkça insan vücudundaki interlökin-11 seviyesi artıyor.

Bu hem daha fazla inflamasyon yaratıyor hem de uzmanlara göre yaşlanmanın hızını kontrol eden çeşitli biyolojik anahtarları çeviriyor.

YAŞAM SÜRESİ YÜZRE 20-25 ORANINDA ARTIRDI
Nature dergisinde yayınlanan sonuçlar, deneye ve farelerin cinsiyetine bağlı olarak yaşam sürelerinin yüzde 20-25 oranında arttığını gösterdi.

Araştırmacılardan biri olan Prof. Stuart Cook, "Çok heyecanlanmamaya çalışıyorum. Etrafta bir sürü yanıltıcı bilgi var, bu yüzden verilere bağlı kalmaya çalışıyorum ve bunlar en güçlü olanları" açıklamasını yaptı.

İlacın insanlarda "kesinlikle" denenmeye değer olduğunu düşünen Cook, etkisinin "dönüştürücü olacağını" ve kendisinin de ilacı almaya hazır olduğunu söyledi.

İNSANLARA UYGULANABİLECEK Mİ?
İlaçla ilgili cevaplanması gereken önemli sorular arasında aynı etkinin insanlarda da sağlanıp sağlanamayacağı ve olası yan etkiler var.

İnterlökin-11 insan vücudunun erken dönem gelişiminde rol oynuyor. Nadiren bunun eksikliğiyle doğan insanların kafatasındaki kemiklerin kaynaşma şekli değişir, dişlerinin çıkışı ve eklemleri etkilenir.

Ayrıca yara izi oluşumunda da rolü vardır. Eklemlerin düzeltilmesi için ameliyat gerekebilir.

Araştırmacılar, interlökin-11'in yaşamın ilerleyen dönemlerinde yaşlanmayı tetiklemede rol oynadığını düşünüyor.

İlaç, interlökin-11'e saldıran yapay bir antikor gibi davranıyor ve akciğer fibrozisi olan hastalarda deneniyor. Akciğerleri hasar gören bu hastalar nefes almakta zorlanırlar.

Prof. Cook, denemelerin tamamlanmadığını ancak verilere göre ilacın güvenli göründüğünü söyledi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.