Bilim insanları kötü haberi verdi! Gökyüzünde ‘şeytani’ patlama
Bilim insanları, gökyüzünden kötü bir haber verdi. Gökbilimcilerin, 'şeytan' olarak adlandırdığı bir kuyruklu yıldızın gökyüzünde aniden 'patlamalar' yaşadığı ve dünyaya doğru hızla ilerlediği bildirildi.
Haber3'ün haberine göre, ‘şeytan’ olarak adlandırılan ve 29 kilometre çapında olduğu tahmin edilen kuyruklu yıldızın yeni bir patlamaya maruz kalacağı açıklandı. Bilim insanları çıplak gözle dahi görülmesi beklenen bu çarpmanın, gelecek yıl dünyanın en yakın noktasına ulaştığında büyük bir 'manzara' yaratmasını beklediklerini kaydetti.
Gökbilimciler, ‘şeytan’ lakabını, yıldızın boynuzlarının şeytan boynuzlarına benzediği için aldığı söylenen 12P/Pons-Brooks ya da kısaca 12P ismi verilen kuyruklu yıldızın, dört ay içinde ikinci kez patlama yaşandığını belirledi.
Şehir büyüklüğündeki gök cisminin çekirdeği kriyomagma olarak bilinen buz, toz ve gaz karışımıyla olduğu belirtilirken, merkezinde koma olarak bilinen ve son patlamadan sonra normalden daha parlak bir şekilde parlamaya başlayan bir gaz bulutu ile çevrili olduğu bildirildi.
Bilim insanları, kuyruklu yıldızın alışılmadık şeklinin Yıldız Savaşları'ndaki Millennium Falcon uzay gemisine garip bir şekilde benzerlik gösterdiğini ifade etti.
Kuyruklu yıldız, 5 Ekim’de normalden daha fazla parçalamasından sonra tespit edildi.
Kuyruklu yıldızları takip eden Astronomi Derneği (BAA), bu kuyruklu yıldızın bilinen 20 kriyovolkanik kuyruklu yıldızdan biri olduğunu söylüyor. Bu da yıldızın aktif bir buz volkanına sahip olduğu ve aşırı soğuk ortamlara su, amonyak veya metan gibi şeyler püskürttüğü ifade ediyor.
Yıldız şu an dünyaya doğru ilerliyor. Gökbilimciler kuyruklu yıldızın 21 Nisan 2024'te dünyanın yakınından geçeceğine dikkat çekiyor.
Çıplak gözle görülebilecek kuyruklu yıldız yine de dünyaya 232 milyon kilometre uzakta olacak.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.