"Bırakmaya Söz Ver"

"Bırakmaya Söz Ver"
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünü tüketiminin zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen “ 31 Mayıs Dünya Tütünsüz...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Uzunay, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tütün ürünü tüketiminin zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla ilan edilen “ 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

Her yıl Dünya genelinde 8 milyon insanın tütün kullanımı nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getiren Dr. Uzunay, bu yıl gerçekleştirilecek etkinliklerin ana temasının “ Bırakmaya Söz Ver” olarak belirlendiğini ifade ederek açıklamalarında şunları belirtti:

“Sigara dumanının, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana geliyor. Bu hastalıklar arasında akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne ve sebep olmakta ve çevreye zarar vermektedir. Sigara dumanında 5 bin 300'den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70'den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır. Yapılan incelemelere göre, 1,8 milyon kişinin akciğer kanser tanısı aldığı ve her yıl 1.6 milyonun da hastalığa bağlı hayatını kaybettiği belirlenmiştir.

Küresel tütün salgınını önlemek üzere Dünya Sağlık Örgütü çatısı altında hazırlanan ve 182 ülkenin taraf olduğu Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi uyarınca gerçekleştirilen mücadelede önemli adımlar atan ülkemiz, tütün kontrolü alanında etkin düzenlemelere sahip öncü ülkelerden biri olmuştur.

Temel amaçları, tüketimi azaltmak, tütün tüketimine başlamayı önlemek ve pasif etkileşimi ortadan kaldırmak olarak belirlenen tütün kontrolünde bakanlığımız, anayasa ve tütün kontrolü çerçeve sözleşmesi temel teşkil etmek üzere, 4207 ve 4733 sayılı kanunlarda ve ilgili diğer mevzuatta belirlenen görevleri ile bu alanda etkin bir şekilde yetkilendirilmiştir.

Bakanlığımız bu sahada sürdürülebilir, kapsamlı ve etkili stratejilerin geliştirilmesi yönünde ki çalışmalarına devam etmekte olup son dönemde uygulamaya geçen önlemlerden tütün mamullerinde düz ve standart paket ile birleşik sağlık uyarılarının boyutlarının genişletilmesi düzenlemeleri, tütün mamulleri paketlerinin cazibesinin ortadan kaldırılması, reklam etkisi doğuracak şekilde kullanımının engellenmesi ve sağlık uyarılarının fark edilebilirliğinin artırılması yolunda çok önemli adımlar olmuştur.” şeklinde konuştu

Serhat ÇETİNKAYA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.