Birinci sezon: 'Macera başlıyor'
Sarayönü Belediyespor’un unutulmaz maçları
(Bölgesel Amatör Lig)
Sarayönü… Kendi küçük, futbolu büyük ilçe. Tabiri caizse kendi yağında kavrulan bu mütevazi ilçe, hatırı sayılır bir futbol tarihinin yanında, köklü bir futbol kültürüne de sahip. Mazisi sayısız başarılarla, iz bırakan efsane oyuncularla, fedakar yöneticilerle dolu olan Sarayönü Belediyespor, son on yıla kadar efsanesini yerel liglerde yaşatırken, Bölgesel Amatör Lig’in kurulmasıyla birlikte adını Türkiye’ye duyurdu.
2010 baharında Konya amatörünün zirvesi Süper Amatör Küme’de şampiyon olan Sarayönü Belediyespor, o sezon 3.Lig’e terfi maçlarına gitmeye hak kazandı. Daha önce adı yerelin dışında çok da fazla duyulmamış bu ilçe takımının terfi maçlarında gösterdiği performans, o yıl kurulacak Bölgesel Amatör Lig’de yapacağı işlerin de sinyallerini veriyordu. Terfi maçlarının yarı finalinden dönen yeşil siyahlılar, 2010 yazında kurulan Bölgesel Amatör Lig ile yeni bir maceraya yelken açtı.
2010 sonbaharında ligin kurucu takımlarından bir tanesi olarak Bölgesel Amatör Lig serüvenine atılan Sarayönü Belediyespor, artık amatörün devler ligindeydi. Bu küçük ilçe takımının grubunda kimler yoktu ki… Antalya takımları, Mersin takımları, Niğde, Karaman, Nevşehir, Aksaray gibi il takımları…
Daha önce ilçe adına görülmüş şey değildi. Sarayönü’nü heyecanla karışık büyük bir sevinç havası sardı. Bölgesel de olsa, amatör de olsa profesyonel ligler gibiydi. 3.Lig’den ne farkı vardı?
Oyuncu peşinatları toplam 44 bin lira, galibiyet primleri 100 lira olmak üzere sezon maliyeti 64 bin liraya son derece mütevazi bütçeli bir takım kuruldu. Halbuki 8-10 seneye kadar aynı ligde bu paraya tek bir oyuncu transfer etmek bile imkansız hale gelecekti.
Tarihler 10.10.2010’u, saatler 15:00’i gösterirken Sarayönü Belediyespor, Bölgesel Amatör Lig’in açılış karşılaşmasında Mersin temsilcilerinden Toroslar Belediyespor’u konuk ediyordu. Sarayönü seyircisinin yoğun ilgisi altında oynanan karşılaşma golsüz beraberlikle sona erdi. Sonraki hafta, deplasmanda Çumra derbisi 3-1 kazanıldı.
Üçüncü hafta yeni bir deplasman için 7 saatlik yolculuğun ardından Anamur’a ulaşan Sarayönü Belediyespor, bu kadar uzak bir deplasmana giderek yeni bir deneyim daha yaşadı. Bu kez rakip, Konya Şekerspor efsanelerinden Çeçen lakaplı kaleci Bülent Aygün’lü, Faruk Temel’li, Salih Ateş’li, Yunus Batan’lı kadrosuyla şampiyonluk favorisi Anamur Belediyespor’du.
Kendi halinde küçük bir ilçenin, mütevazi bir takımı olmadığını ispat etmek ister gibi yüreğini sahaya koyan Sarayönü Belediyespor, mutlak favorinin karşısında Tunay Karaman ile öne geçti. Ancak; 2002’de Konyaspor formasıyla attığı golle Fenerbahçe’yi Türkiye Kupası’nda saf dışı bırakan Faruk Temel, bu kez yeşil siyahlılara karşı 90+7’de sahneye çıkarak attığı kafa golüyle, iki yıl sonra hocası da olacağı Sarayönü Belediyespor’un iki puanına ambargo koydu. Buna rağmen Anamur deplasmanında alınan 1 puan, galibiyet havasında kabul edildi.
Sonraki haftalar Karaman, Nevşehir, Aksaray gibi il takımları, sadece 44 bin liraya kurulan bu mütevazi bütçeli takımın oyunu karşısında dize geldi. Bu şekilde yeşil siyahlılar 5 galibiyet, 4 beraberlik elde ederek namağlup unvanla zirveye gözünü diktiğini gösterdi. Ve o hafta geldi…
Tarih 12 Aralık 2010 Pazar. Yer Sarayönü ilçe stadı. Saat 13:30. Rakip, Antalya temsilcilerinden şampiyonluğun en ciddi favorisi ve grup lideri Manavgat Evrensekispor. Tatil beldesi olmanın avantajını, bütçesinin yanı sıra diğer birçok konuda lehine kullanan Manavgat Evrensekispor, sahip olduğu kalburüstü kadro ile daha Sarayönü’ne gelmeden hanesine üç puanı yazıyordu. Şüphesiz evdeki hesap çarşıya uymayacaktı.
Hafta içerisinde etkili olan kar yağışı sahayı tamamen beyaza bürürken, sahanın üzerindeki kalın kar tabakası karşılaşma öncesinde bin bir güçlükle temizlendi. Sahanın üzerindeki kar örtüsü kaldırılsa da zeminin durumu gerçekten çok ağırdı. Maçın ardından saha şartlarını ve karşılaşmayı anlatmak için atılan “Balçıktan 3 puan çıktı” manşeti durumun belki de en iyi özeti olacaktı.
Takımlar soyunma odalarında son hazırlıklarını yaptı. Sarayönü Belediyespor, Niyazi Kart ve Hayri Yılmaz yönetiminde, kalede Erdi Kaya, Turan Polat, Feyzullah Öksüz, Kenan Sinav, Nuri Arıkan, Ali Günay, Ali Osman Kömür, Hüsameddin Doğan, Serkan Kaya, Tayyar Karadağ ve Hakan Dörtyol ilk on biriyle sahaya çıktı.
Manavgat Evrensekispor ise şampiyon takımların marka hocası Sait Taş yönetiminde, kalede Erkan Özden, Muzaffer Kalkan, Ömer Kaplan, Serdar Öztan, Yakup Aydın, Mustafa Kademli, Rıdvan Yaşar, Erkut Yakut, Muharrem Göktuğ Güven, Mubin Bıyıkoğlu ve Zafer Sever olmak üzere, marka oyunculardan oluşan çok güçlü bir ilk on birle sahadaydı.
Seremonide yan yana gelen iki takımı karşılaştıran otoriteler, şüphesiz karşılaşmanın favorisini Manavgat Evrensekispor olarak görüyordu. Çünkü Sarayönü Belediyespor’un ne bütçesi, ne de oyuncularının kariyeri Antalya devinin yanına bile yaklaşamayacak seviyedeydi. Sarayönü Belediyespor o gün her şeyin bütçe ve kariyerden ibaret olmadığını herkese kanıtladı.
İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra oyuncuların el sıkışıp, top ve saha seçimi için yazı turanın atılmasının ardından Adem Türkmen’in ilk düdüğü ile unutulmaz maçlardan biri olarak tarihe kazınacak karşılaşma başladı.
Dondurucu soğuk, devam eden kar yağışı, ağır mı ağır zemin, oyuncuların azim ve hırsı, hakemlerin saç baş yolduran kararları ve çıkan olaylar ile karşılaşma, 90 dakikalık bir maçtan çıkıp adeta bir meydan muharebesine dönüştü.
Sahaya, kendinden gayet emin bir şekilde çıkan yıldızlar karması Manavgat Evrensekispor, karşılaşmaya büyük bir şok ile başladı. Balçık halini almış sahada oynanan maçın 5’nci dakikasında Sarayönü Belediyespor’un profesyonel takımlara taş çıkaran atağıyla bulduğu gol, buz gibi havayı bir anda ısıttı. Defansın uzaklaştırmak istediği topu önünde bulan Turan’ın başlattığı atakta Ali Günay, ara pasıyla Serkan’ı kaleciyle karşı karşıya bıraktı. Serkan’ın vuruşunda kaleciden dönen topu yine Serkan röveşata ile filelere gönderdi.
Golün ardından uzun süre oyunu tutan yeşil siyahlılar 30’ncu dakikada gelen gole engel olamadı. Ligin en etkili hücum oyuncusu olan Zafer Sever’in, ceza yayı yakınlarında topla buluştuktan sonra kendi ekseni etrafında dönüp kaleye gönderdiği top, kaleci Erdi’den sekerek filelerle buluştu.
Beraberlik golünün ardından karşılaşmanın gidişatı da farklı bir hal kazandı. Hakemlerin birbirinden anlamsız kararları Sarayönü cephesini çileden çıkarırken, 37’nci dakikada ipleri koparan olay yaşandı. Girdiği bir pozisyonda sakatlanan Serkan Kaya’nın yerine oyuna dahil olmak için saha kenarına gelen Kemal Dağlı, dördüncü hakem Osman Deniz Şimşek’in orta hakem Adem Türkmen’i küfür iddiasıyla uyarmasıyla daha oyuna girmeden sahadan atılmasına neden olacak kırmızı kartı gördü.
Gördüğü kırmızı kartla kendisini kaybeden Kemal Dağlı, sinir krizi geçirdi. Hakemlerin üzerine yürüyen, feryat figan küfretmediğini haykıran Kemal Dağlı’nın sahadan çıkarılabilmesi için oyuna polisler de dahil oldu. Bir taraftan kırmızı karta itiraz eden, bir taraftan Kemal Dağlı’nın polisler tarafından saha dışına çıkarılma şekline isyan eden diğer oyuncular ve teknik heyet de çileden çıktı. Sahada bunlar yaşanırken tribünde de isyan vardı. Karşılaşmaya takviye kuvvet olarak gelen çevik kuvvet polislerinin olaylara dahil olup, bir çevik kuvvet polisinin yardımcı antrenör Hayri Yılmaz’a vurmasıyla olaylar tamamen çığırından çıktı. Uzun süre duran oyun, olayların güçlükle yatışmasının ardından devam etti. Olayların ardından antrenör Niyazi Kart da tribüne gönderildi.
Olayların da etkisiyle daha da ateşlenen Sarayönü Belediyespor, ikinci yarıda çok daha etkili oldu. Birçok pozisyonun yanı sıra Nuri Arıkan’ın bir şutu direkten döndü. Artık tamamen galibiyete odaklanan Sarayönü Belediyespor, aradığı golü 80’nci dakikada buldu. Sol kanattan ceza sahasına yapılan ortaya yükselen savunma oyuncusu Turan Polat, kafa vuruşuyla topu ağlara göndererek durumu 2-1’e getirdi. Sahanın içi ve tribünler gol sevinciyle yıkıldı. Kalan dakikalarda Sarayönü Belediyespor’un savaşçıları kalelerini cansiperane bir şekilde korudu. Son düdük ile Sarayönü Belediyespor’un bu büyük zaferi tescillenirken, maçın hakem dörtlüsüne büyük tepki yağıyordu. Yeşil siyahlılar bu sonuçla lider Manavgat’la puanını zirvede eşitledi. Manavgat Evrensekispor ise kendisine rakip görmediği Sarayönü’nde kabusu yaşıyordu.
Saha, tribün, koridorlar, soyunma odası sevinç çığlıklarıyla yankılanıyordu. Yaşanan tüm sıkıntılar sahada kaldı. Zafer şarkıları söylendi. Primler ikiye katlandı. Kutlama yemeği verildi. Rüya gibi bir galibiyetti kazanılan. Rakip takımın oyuncuları, teknik heyeti ve yöneticileri ise hiç beklemedikleri bu yenilginin şoku içerisindeydi.
Yıldızlar karmasına karşı kazanılan zaferin sarhoşluğu ile ilk yarının son maçı için Akdeniz Belediyespor deplasmanına giden namağlup Sarayönü Belediyespor’u, Mersin’de acı bir sürpriz bekliyordu. Yakın gelecekte bu ligin yıldızı olacak Hakan Doğan, Ahmet Aslan, Ulaş Abdan gibi birçok oyuncuyu kadrosunda barındıran Akdeniz Belediyespor 2-1’lik galibiyetle yeşil siyahlılara rehavetin cezasını kesti.
Bu mağlubiyetin ardından Sarayönü Belediyespor ikinci yarıda adeta bir kaosun içerisine sürüklendi. Yedi maçta berabere kalan, dört maçta yenilen yeşil siyahlılar, ikinci yarıda tek bir galibiyet bile alamadı.
Yine ligin ikinci yarısında Sarayönü’nde oynanan 70 Karamanspor maçı çok ciddi saha olaylarına sahne oldu. Karşılaşmanın hakemleri tarafından verilen kararları art niyetli bulan ve şike olduğundan şüphelenen taraftarlar, hakemleri linç etmek için sahaya girdi. Emniyet güçleri olayları biber gazı ve sert müdahale ile güçlükle yatıştırabilirken, hakemler yaklaşık bir saat saha içerisinde polis koruması altında bekledikten sonra stattan polis aracıyla çıkarılabildi. Konya yolunu kesen taraftarlar yüzünden hakemlerin Sarayönü’nden çıkarılabilmesi için Altınekin yolu kullanıldı. Bu karşılaşmanın ardından Sarayönü Belediyespor’a bir maç saha kapama cezası verildi. Sarayönü Belediyespor, o sezonu 6’ncı sırada tamamlarken, Manavgat Evrensekispor şampiyon olarak 3.Lig’e yükseldi.
Yeşil siyahlıların daha ilk sezonda gerçekleştirdiği önemli işler, Bölgesel Amatör Lig’de sonraki yıllarda Sarayönü Belediyespor fırtınası eseceğinin habercisi niteliğindeydi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.