Bitki çayları rastgele içilmez!
Sonbahar döneminde ani hava değişimleri nedeniyle nezle, grip, soğuk algınlığına yakalananlar çare olarak ilk etapta bitki çaylarına sarılıyor. Kış öncesi bitkisel çaylar hakkında uyarılarda bulunan Fitoterapi Uzmanı ve Eczacı Hülya Bağcı, yanlış şekilde tüketilen bitki çaylarının insan vücuduna ciddi zararlar verebileceğini söyledi.
Kış aylarında vatandaşlar tarafından sıkça tüketilen bitki çayları, bilinçli kullanılmadığı taktirde hiçbir etkisi olmuyor. Etkisinin olmamasının yanı sıra zehirlenmelere kadar gidebilen bitkiler hakkında Fitoterapi Uzmanı ve Eczacı Hülya Bağcı, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu. Bitkilerle ilgili akademik eğitimi alan tek meslek grubunun eczacıların olduğuna dikkat çeken Bağcı, danışılmadan bitki çayı tüketilmemesi gerektiğini ifade etti.
Uzmanlara danışmadan tüketilmemeli
Özellikle kronik hastalığı olanların, kanser hastalarının, vücudunda tümör bulunanların ve şeker hastalarının hekimlere ve eczacılara danışmadan bitki çayı kullanmaması gerektiğini vurgulayan Bağcı, “günün her saatinde bitkiler kullanılmaz. Her birinin farklı kullanım saatleri vardır. Mesela çay bayat tabiri vardı. Bu doğru bir tabirdir. Çayın bile bayat içilmemesi lazım. Çünkü içerisindeki tenin arttığı için kabızlığa neden olur. Çok sık kullanılan zencefil ve kekik kanı sulandırır. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve tansiyon hastaları, kullanamaz. Yeşil çayın fazlası çarpıntı yapar. Ginseng son dönemlerde popüler bir bitki. Yüksek tansiyon hastaları kullanamaz. Ekinezya bitkisini sedef ve egzama hastaları, polen alerjisi olanlar kullanamaz. Meyan çayı şeker hastaları için çok tehlikelidir. Bu ve bunlara benzer bitkilerin bazılarını veya birçoğunu harmanlayarak şifa çayı yaptığını düşünen bir kişi, faydadan çok zarar görecektir.
Tüketme yöntemine dikkat edilmeli
Her bitkinin farklı bir demleme yöntemi olduğunu anlatan Bağcı, “Bitkilerin demleme yöntemi bile farklı farklı maddelerin ortaya çıkmasına neden olur. Mesela bir bitki soğuk suya atılıp kaynatılınca başka bir madde çıkar, sıcak suya atılıp kaynatılınca bir başka madde çıkar. Bitki çaylarında bekleme süreleri çok önemlidir. Kimi beklediğinde faydalı olur, kimi beklediğinde zehir olur. Bilinçsiz bitki kullanımı uzun sürelerde kansızlık, çarpıntı, pankreas ve böbrek bozukluklarına neden olabilir. Mesela keten tohumu kullananlar var. Keten tohumu bilinçsiz kullanıldığında bağırsakları tıkar ve ameliyatsız açılamaz.” şeklinde konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.