Bölgeye yeni bir meyve kazandırılıyor

Bölgeye yeni bir meyve kazandırılıyor
Konya ve ilçelerinde meyve çeşitliliğini artırmak için çalışmalar aralıksız sürdürülüyor. Yeni meyve çeşitleri tanıtım amaçlı iklimine uygun bölgelere ekilerek takibi yapılıyor.

Taşkent tarım İlçe Müdürlüğü tarafından da bölgeye Aronya meyvesi ekildi. Taşkent Tarım İlçe Müdürü Ahmet Sait Özçelik ve teknik personel, demonstrasyon olarak dikilen Aronya Meyvesi'ni (Aronia melanocarpa) yerinde kontrol ederek üreticiye bilgilendirmeler yaptı.

bolgeye-yeni-meyve-turu-kazandiriliyor-1.jpg

Aronya meyvesi, gülgiller familyasına ait üzümsü meyveler grubuna ait, keskin tada sahip, çalı bitkisinin küçük ve koyu renkli bir meyvesidir. Kuzey Amerika’ya özgü bir meyve olan aronya aynı zamanda Avrupa’nın bazı bölgelerinde de yetişebilir. Geleneksel tıpta özellikle Yerli Amerikalılar tarafından soğuk algınlığına karşı kullanılan aronya meyvesi bilimsel açıdan da birçok hastalığa karşı potansiyel bir güç olarak kabul edilir.

Aronya meyveleri, sahip olduğu bileşenlerin antidiyabetik, anti-enfektif, antineoplastik, antiobezite ve antioksidan aktiviteleri nedeniyle kalp, karaciğer ve nöron hasarını geri döndüren ya da daha ileri hasar oluşmasını önleyen etkilere sahip olabilir. Bununla birlikte aronya meyvesi kan şekerini düzenleyerek diyabet kontrolü yapar, kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucudur, böbrek ve karaciğer hastalıkları için potansiyel önleyici olmasıyla birlikte antikanser bir faydası söz konusudur.