Boşanma Avukatı
Özel hukukun en önemli ve en hassas dallarından bir tanesi de aile hukukudur. Aile hukukunda en sık boşanma davaları gündeme gelecektir. Boşanma davaları pek çok sebebe dayanabilir. Ancak bu sebeplerin oluştuğu ispat edilmeli ve hakim tarafından da şartların gerçekleştiği kabul edilmelidir.
Kaç Tür Boşanma Davası Vardır?
Boşanma davaları iki türlüdür. Bunlardan bir tanesi anlaşmalı boşanma, bir diğeri ise çekişmeli boşanmadır. Anlaşmalı boşanma davası, çekişmeli boşanma davasına kıyasla çok daha az görülür. Buna karşılık anlaşmalı boşanma davaları çok daha kısa sürecek ve çok daha öngörülür bir netice ile sona erecektir. Buna karşılık tarafların bu anlaşmayı hür iradeleri ile kabul etmeleri de şarttır. Yani anlaşma hazırlanıp, mahkemece kabul edildikten ve boşanma gerçekleştikten sonra değiştirilmesi kural olarak söz konusu olamaz. Çekişmeli boşanma davalarında ise herhangi bir uzlaşma olmadığından dolayı taraflar uyuşmazlığın kesin olarak çözümü adına mahkemeye başvurmuştur.
Anlaşma Muhakkak Kabul Edilecek midir?
Anlaşmalı boşanma davalarında hakimlerin anlaşmayı kabul etmesi zorunlu değildir. Aile hakimleri bu alanda en geniş takdir yetkileri ile donatılmıştır. Başta çocuk olmak üzere birtakım unsurları göz önünde bulunduracak ve buna göre kararlarını vereceklerdir. Ancak tarafların da hakim tarafından düzenlenmiş olan anlaşmayı kabul etmeleri zorunlu değildir. Bu nedenle de ancak bir uzlaşma sağlanması durumunda anlaşmalı boşanma söz konusu olabilecektir. Aile hakimleri, bu gibi konularda karar verirken kadılara benzetilir. Yani zaman zaman sırf çocukların menfaati açısından o şekilde uygun gördüklerini dahi ifade edebilirler. Elbette bu kararlara karşı da kanun yolları her daim açık olacaktır.
Anlaşma Duruşma Sırasında Uzlaşma Yoluyla mı Gerçekleşir?
Anlaşmalı boşanmalarda anlaşma duruşma sırasında hazırlanmaz. Ancak hazırlanmış bulunan bir anlaşma ile mahkemeye başvurulabilir. Bu da anlaşmanın dava öncesinde hazırlanması gerektiği manasını taşımaktadır. Anlaşmalı boşanma davası avukatı diye özel bir branş her ne kadar olmasa dahi aile hukuku alanında uzman bir avukat her zaman için müvekkilinin haklarını bu alanda korumalı ve anlaşmayı hak mahrumiyetine asla yer vermeyecek şekilde düzenlemelidir. Aynı zamanda hakim tarafından düzenlenmiş olan yeni anlaşma da avukat tarafından titizlikle değerlendirilmelidir.
Anlaşmalı Boşanmada Süre Şartı
Diğer boşanma sebeplerinde taraflar mahkemeye başvurmak için bu denli uzun bir süreye tabi değildir. Ancak anlaşmalı boşanmada taraflar en az bir yıl süreyle evli kalmış olmalıdır. Bu bir yıllık süre dolmadan evvel taraflar hiçbir şekilde mahkemeye anlaşmalı boşanmak adına başvuramaz, başvuru yapılması durumunda ise dava reddedilir. Elbette her alanda olduğu gibi anlaşmalı boşanmanın bu olmazsa olmaz şartı da avukat tarafından bilinecek ve müvekkile bildirilecektir. Bu sayede hem maddi kayıpların hem de zaman kaybının önüne geçilecektir. Son olarak unutulmamalıdır ki anlaşmalı boşanma süresinin dolması uğruna dahi olsa evlilik birliği devam ettiği müddetçe sebep sorulmaksızın sadakat yükümlülüğü de devam edecektir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.