Boyun Fıtığı: Çocuklukta Başlayan Gizli Tehlike
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sinan Bağçacı, uzun süre teknolojiye maruz kalmanın boyun ve omurga sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını vurguladı.
Cep telefonu, tablet ve bilgisayar gibi cihazlara uzun süre bakmak, yanlış duruş nedeniyle kas ağrılarının zamanla ortaya çıkmasına neden olabilir. Ayrıca, bazı kişilerde boyun düzleşmesi ve boyun fıtığı gibi durumlar da gelişebilir. Özellikle çocukluk döneminde yoğun teknoloji kullanımı, boyun şeklinde kalıcı değişikliklere yol açabilir.
"Cep telefonu boynu" olarak bilinen bu durum, çocukluktan yetişkinliğe kadar etkilerini sürdürebilir. Dr. Bağçacı, "Boyun düzleşmesi, modern yaşamda sık görülen durumlardan biridir. Genellikle uzun süre kötü duruş, hareketsizlik ve stres nedeniyle boynun doğal eğriliği kaybolur. Bu durum, omurlar üzerindeki baskıyı artırarak kas gerginliği, baş ağrısı ve hareket kısıtlılığına yol açar. Boyun düzleşmesinin ilerlemesi ise boyun fıtığını tetikleyebilir" dedi.
Teknolojinin çocuklar üzerinde de boyun düzleşmesine yol açabileceğini belirten Dr. Bağçacı, "Uzun süreli sabit pozisyonlar çocuklarda kas gücünü, esnekliği ve kemik gelişimini olumsuz etkileyebilir. Çocuklarda boyun düzleşmesi, boynun doğal kıvrımının kaybolması ve bu durumun neden olduğu komplikasyonlar şeklinde kendini gösterir.
Boyun omurgasına binen yük karşılanamaz hale geldiğinde, disk ve diğer dokular zedelenir. 'C' şeklindeki normal boyun eğriliği düzleşir ya da ters 'C' şeklini alır" şeklinde konuştu.
Boyun düzleşmesinin, boyun fıtığı ve kireçlenmeye zemin hazırladığını ifade eden Dr. Bağçacı, "Boyun bölgesinde uzun süreli mekanik yüklenme, duruş bozukluklarına yol açar ve boyun fıtığı ile kireçlenmeyi tetikler. Gençlerde anormal yüklenme sonucu disklerde sorunlar, yaşlılarda ise disklerin dejenerasyonu boyun fıtığını oluşturabilir. Bu durum omurilik ve sinirlere baskı yapabilir" dedi.
Ani hareketler, düşme veya trafik kazaları gibi dış etkenlerin de boyun fıtığını tetikleyebileceğini belirten Dr. Bağçacı, "Ağır yüklerin uzun süre taşınması, yanlış duruşlar ve boynun aşırı uzun olması gibi nedenlerle omurgaya binen yük artar, bu da boyun fıtığına sebep olabilir" dedi.
Boyun fıtığının genellikle fizik tedaviyle tedavi edilebileceğini söyleyen Dr. Bağçacı, "Medikal tedavi, istirahat, korseleme, enjeksiyonlar, manuel terapi ve mobilizasyon gibi yöntemler boyun fıtığı tedavisinde etkili olabilir.
Tedavi sırasında elde edilen iyileşmenin korunması, omurganın biyomekaniğinin sağlanması ve nükslerin önlenmesi için postüral eğitim ve egzersizler önemlidir. Düzenli olarak yapılan boyun egzersizleri, masa başı çalışanlar için sırt ve bel desteği olan sandalyeler önerilmeli ve uzun süre öne eğilerek oturmaktan kaçınılmalıdır" diyerek önerilerde bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.