Bu egzersiz yaşlanmayı geciktiriyor

Bu egzersiz yaşlanmayı geciktiriyor
Diyet ve egzersiz uzmanı Dr. Michael Mosley, yaşlanmayı 'yavaşlatmaya' yardımcı olabilecek tek bir egzersiz olduğunu belirterek, egzersizin nasıl yapıldığını anlattı. Peki bu egzersiz nedir ve nasıl yapılır? İşte Dr. Mosley’in mucize egzersizi...

Günlük yaşamın koşuşturması, pek çok insanın spor yapmasına engel oluyor. Genç bir görünüme kavuşmak ya da formda kalmak için ise kimi zaman spor gibi doğal çözümler yerine estetik ameliyatlara başvuruluyor. Ancak bu durum, kaçınılmaz olan yaşlı bir bedene sahip olunduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Dr. Michael Mosley, yaşlanmak her ne kadar kaçınılmaz olsa da her yaşta daha genç görünebilmenin mümkün olduğu savunuyor. Dr. Mosley’e göre bu egzersiz, yaşlanmayı durdurmasa da en azından 'yavaşlatmaya' yardımcı oluyor. BBC'de yayınlanan Just One Thing adlı podcast programında konuşan Dr. Mosley, kökleri 15. yüzyıl Hindistan'ına kadar giden bir "fiziksel duruş ve nefes talimi" çalışmasını anlattı.

Uzman doktora göre, Sanskritçe'de 'güç disiplini' anlamına gelen 'Hatha yoga', yaşlanmayı yavaşlattığı gibi uyku düzenini iyileştiriyor, stresi azaltıyor; bu yolla farkındalığı ve odaklanmayı artırıyor.

bu-egzersiz-yaslanmayi-geciktiriyor-1.jpg

HATHA YOGANIN FAYDALARI
Dr. Mosley, çoğu yoga türünün 'düzenli şekilde yapıldığında' kronik inflamasyon (iltihaplanma), depresyon ve anksiyeteyi azalttığını söylüyor. Hatta bazı güncel araştırmalar, "hücre sağlığını iyileştirdiğini" gözler önüne seriyor.

Bu çalışmalardan biri, 2017 yılında Oxidative Medicine and Cellular Longevity adlı hakemli bilimsel dergide yayınlandı. 100'e yakın kişi, 12 hafta süren ve vücut hücrelerindeki değişikliklerin gözlemlendiği bir araştırmaya katıldı.
Sonuçta, "Yoga ve meditasyonun hücresel yaşlanma oranını önemli ölçüde azalttığı" ortaya çıktı...

YAŞLILIKTA AZALAN ENERJİ ÜRETİMİNİ ARTIRIYOR
Yeni Delhi'deki Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden Profesör Rima Dada'ya göre, yaşlandıkça hücrelerimiz daha az enerji üretmeye başlar; yoga ise "hücrelerimizdeki enerji üretimini artırır."

Dada'ya göre yoga, mitokondri (hücrede enerji üreten merkez) bütünlüğünün yanı sıra, DNA bütünlüğünü de iyileştiriyor. Mitokondriyal iyileşme sayesinde hücrelerimiz daha fazla enerji üretebiliyor. Bu da basitçe, 'dokuların yaşlanmasını yavaşlatıyor...'

bu-egzersiz-yaslanmayi-geciktiriyor-2.jpg

HATHA YOGANIN DİĞER FAYDALARI
Stresi azaltır, dengeyi, gücü ve esnekliği artırır
Daha iyi bir uyku uyumamıza yardımcı olur
Boyun ve sırt ağrılarını rahatlatır
Depresyon seviyelerini azaltır
Eklemlerdeki hareketliliği artırır
Bağ dokusunda esnekliği artırır
Fasyayı uzatır ve durumunu iyileştirir
Metabolizmayı iyileştirir
Tüm vücut sistemlerinin işleyişini iyileştirir
Hücre onarımını ve yenilenmesini uyarır
Omurilik ve beyindeki kan akışını iyileştirir
Bağları gençleştirir
Lenfatik sistemin uyarılmasına yardımcı olur ve vücudu temizler
Vücudun genel hareket aralığını iyileştirir
Enerji seviyelerini iyileştirir
Akciğerlerin ve kalbin çalışmasını iyileştirir
Sempatik ve parasempatik sinir sistemine denge getirir
Zihinsel Faydaları ise;
Duyuları sakinleştirmeye yardımcı olur
Konsantrasyonu iyileştirmeye yardımcı olur
Odağı keskinleştirir
Duygulara denge getirir
Kaygı ve depresyonu giderir
Zihinsel yorgunluğu giderir
Yaratıcılığı teşvik eder
Öğrenme olanaklarını teşvik eder

HATHA YOGA NEDİR?
Hatha Yoga, Raja Yoga'dan gelir. Raja Yoga'nın (Yamalar ve Niyamalar olmadan) daha basit versiyonudur. Basit bir deyişle, tüm yoga pozları ve pranayama egzersizlerinin Hatha Yoga olarak sınıflandırılabileceğini söyleyebiliriz. Yani herhangi bir yoga asanası veya pranayama egzersizi yapıyorsanız Hatha uyguluyorsunuz demektir.

HATHA YOGA NASIL YAPILIR?
Zihin dengesi için sağlıklı bir vücut gereklidir. Yoga pratiği, kararlılık ve kolaylıkla poz verir, güç, dayanıklılık ve esneklik üzerinde çalışmak için uygun bir yoldur. Kadim ilkelere göre pratik yaparken aynı zamanda sinir sistemini de (yeniden) dengeye sokabiliriz. Vücudu düzenli olarak gevşetmek, çabadan geri dönmesine izin vermek önemlidir. Gevşeme sadece bedeni değil aynı zamanda duyuları da içerir. Hatha Yoga, altı uzuvlu yogadır. Bu altı uzuv şunlardır:

Asana – beden ve zihnin sabit ve rahat hali,
Pranayama - pranayı tutma kapasitesinin genişletilmesi,
Pratyahara - duyusal girdiden çekilme,
Dharana – zihni tek bir noktaya getirmek,
Dhyana - kendini gözlemlemek,
Samadhi – Maya'dan özgürleşmektir.
Yani Raja Yoga'nın ilk iki kolu; Yamalar ve Niyamalar Hatha Yoga'da hariç tutulur.

bu-egzersiz-yaslanmayi-geciktiriyor-3.jpg

HATHA YOGA HAREKETLERİ NELERDİR?
Dağ pozu (tadasana): Basit bir ayakta durma pozudur. Ellerinizi yukarı doğru kaldırırsınız ve yukarı doğru bakarsınız. Bu hareket ile kan akışını iyileştirirsiniz.

Öne doğru ayakta katlama pozu (padahastasana): Bacaklarınız dik dururken öne doğru eğilir ve ellerinizi dizlerinin altına koyarsınız. Bununla baldırları gerer ve dizin çevresindeki kasları güçlendirirsiniz.

Aşağı bakan köpek bozu (adho mukha svanasana): Ayaklarınız yerde elleriniz ile yerde öne doğru gidersiniz. Vücuduz dışardan üçgen pozisyonuna gelir. Bu hareket ile arka kaslarınızı güçlendirir ve üst vücudunuzu uzatırsınız.
Çekirge pozu (shalabasana): Yüz üstü yere yatarsınız ve kollarınızı arkanızda birleştirir bu sırada da kafanızı kaldırırsınız. Bu poz alt sırtı ve bacak kaslarını güçlendirir.

Ağaç pozu (vrikshasana): Bu pozun ilişkili çakraları üçüncü göz çakrası ve ajna çakrasıdır. Bir ayağınız yerde diğer ayağınız iç baldırınızda olacak şekilde ellerinizi yukarı doğru açarsınız. Bu hareket ile denge duygusu oldukça güçlenir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.