Bu hastalık milyonlarca kişiyi tehdit ediyor!

Bu hastalık milyonlarca kişiyi tehdit ediyor!
Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) hakkında önemli bilgiler paylaştı. Karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalığın milyonlarca insanı etkilediğini vurguladı.

Çankırı İl Sağlık Müdürü Dr. Hüseyin Sarıkaya, İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz, ishal ve kabızlık gibi belirtilerle kendini gösteren bu hastalığın milyonlarca insanı etkilediğini belirten Dr. Sarıkaya, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizliklerin, stres, kaygı ve depresyonun yanı sıra yüksek yağlı, düşük lifli gıdaların ve bağırsak kaslarındaki anormalliklerin hastalığı tetikleyebileceğini ifade etti.

Tedavi sürecinin ise her birey için özel olarak planlanması gerektiğini vurguladı.

“Milyonlarca insanı etkileyen, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur”
İrritabl bağırsak sendromunun milyonlarca insanı etkileyebilen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Dr. Sarıkaya, “İrritabl bağırsak sendromu, bağırsakların işleviyle ilgili kronik bir rahatsızlıktır ve milyonlarca insanı etkileyen, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen yaygın bir sağlık sorunudur.

IBS genellikle karın ağrısı, şişkinlik, aşırı gaz, ishal, kabızlık veya her ikisinin bir arada görüldüğü dönüşümlü bağırsak hareketleri ile karakterizedir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ve bazı bireylerde dönemsel olarak şiddetlenebilir. Sağlıklı bir bağırsak mikrobiyotasındaki dengesizlikler IBS belirtilerini tetikleyebilir.

Stres, kaygı ve depresyon gibi durumlar IBS belirtilerini artırabilir. Bağırsak kaslarının normalden farklı şekilde çalışması, rahatsızlık hissine neden olabilir. Yüksek yağlı, düşük lifli veya irritan gıdalar IBS'yi tetikleyebilir. Tedavi ve yönetim süreci, kişiye özel olarak planlanmalıdır” şeklinde açıklamada bulundu.

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.