Bu üniversite elektriğini güneş enerjisinden alıyor
Mevlana Kalkınma Ajansı Mali Destek Programı ile KTO Karatay Üniversitesi tarafından alternatif enerji kaynaklarından elektrik üretimi gerçekleştirmek için Güneş Enerji Santrali Projesi hazırlandı. Proje ile yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak, enerji maliyetlerini azaltmak ve en önemlisi temiz, çevre dostu enerji kaynaklarını kullanmak amaçlandı. 2015 yılında başvurusu yapılan proje, 2017 yılında tamamlandı. KTO Karatay Üniversitesi Güneş Enerji Santrali Projesi’nin o dönemki bütçesi 683.000,00 TL olurken buna 572.500,00 TL tutarında hibe sağlandı. Proje kapsamında Merkez Kampüste bulunan A Blok çatı alanına 780 adet güneş enerjisi paneli yerleştirildi.
Şu anda bu panellerden yılda 312.410 kW enerji üretiliyor ve üniversitenin toplam enerji ihtiyacının yaklaşık %10’u proje kapsamında alternatif enerji kaynaklarından sağlanıyor. Güneş Enerji Santrali Projesi, enerji verimliliğine katkı sağlamasının yanı sıra üniversitenin Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği ve Enerji Yönetimi Bölümü öğrencilerimize de sistemi yerinde gözleme imkânı sunuyor.
Bu kapsamda üniversitenin bünyesinde Güneş Enerji Santrali (GES) Laboratuvarı kuruldu. Santralde olması gereken teknik detaylar GES Laboratuvarında minyatür bir şekilde bulunuyor. Güneş Enerji Santralinin çalışma şeklini gösteren panolarla öğrencilere santralin çalışma mekanizması hakkında detaylı bilgiler veriliyor. Laboratuvar bünyesinde bulunan cihazlar sayesinde enerji takibi, günlük enerji üretimi ve kuvvet hat şemaları takip edilebililiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.