Bu yöntemle istifa edenler kıdem tazminatını eksiksiz bir şekilde alabilecek
İş Kanunu'nda yapılan değişiklikler, çalışanların kıdem tazminatı hakkını etkileyen önemli bir konuyu gündeme getiriyor. Artık kendi isteğiyle işten ayrılan çalışanlar, belirli şartları sağladıkları takdirde kıdem tazminatı alabilecekler. Bu durum, iş değiştirmek isteyen milyonlarca vatandaşın önündeki en büyük engellerden biri olarak görülüyor.
Geçtiğimiz yıllarda yürürlüğe konulan şartlardan birini sağlayan işçiler, istifa etmeleri durumunda dahi kıdem tazminatı hakkını elde edebilecekler. Bu durum, çalışanların iş değişikliği konusunda daha özgür olmalarını sağlayarak iş gücü piyasasında hareketliliği artırabilir.
Aynı kurumda bir yılın üzerinde çalışan herkes, kıdem tazminatı almaya hak kazanır. Yasalarca belirlenen bu güvence ile milyonlarca çalışan, işten çıkarılması durumunda belirli süreyle geçimini sağlayabilecek bir maddi imkan kazanırken, uzun süreli çalışmalarda ise ikramiye ödemeleri ile ödüllendirilmekte.
Buna karşın işten kendi rızasıyla ayrılan çalışanlara kıdem tazminatı ödenmiyor oluşu, milyonlarca çalışanın daha cazip iş teklifleri almasına rağmen mevcut kurumlarını terk etmemesine neden oluyor. Kıdem tazminatını yakmamak için işten ayrılmayan çalışanları ilgilendiren değişiklik, yakın dönemde İş Kanunu'nda yapılan düzenlemelerle birlikte hayata geçti.
BU ŞEKİLDE İSTİFA EDENLER TAZMİNATINI ALABİLECEK
Örneğin 5 yıl boyunca çalışan bir kişi, 5. yılında işten çıkarılması halinde, son olarak aldığı aylık ücretin brüt hesaplaması üzerinden 5 katı oranında bir tazminat elde etme hakkı kazanır. Tazminat, bazı durumlarda ele geçen toplu para nedeniyle 'kurtarıcı' bir özellik taşıyor olsa da, istifa sonucu işten ayrılmalarda işveren, tazminat ödememe hakkını kullanabiliyor.
Son dönemde İş Kanunu'nun büyük ölçekli değişikliklere uğraması, üzerinden yıllar geçmiş olsa dahi ihlal durumlarında çalışana istifa ve tazminattan eksiksiz faydalanma hakkı sunuyor.
Siz de çalışma hayatınız boyunca aşağıdaki durumlardan birine maruz kaldıysanız, bulunduğunuz şirketten istifa etme ve kıdem tazminatınızı eksiksiz alma hakkına sahipsiniz.
İşte o şartlar:
- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafından baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa
SAĞLIK RAPORU İLE İŞTEN AYRILANLAR DA TAZMİNAT ALABİLİYOR
Bu maddelerin yanı sıra, sağlık raporu alarak istifa eden çalışanlar için de kıdem tazminatı alma hakkı doğmakta. Örneğin doktor raporu ile onaylanacak şekilde bir kulak rahatsızlığı bulunan ve gürültülü ortamlara girmesinin sakıncalı olduğu belirtilen çalışan, bu raporu ibraz etmesi halinde çalıştığı ofis işinden kıdem tazminatı alarak ayrılma şansına sahip olmakta.
Kaynak: Gerçek Gündem
Kaynak:HABER MERKEZİ