Bunu yapmayanın başı belaya girebilir!

Bunu yapmayanın başı belaya girebilir!
İnternet bankacılığı ve sanal ticaretin yaygınlaşması ile kredi kartı komisyonunun artması nedeniyle IBAN ile ödemeye yönelen tüketicileri bir tehlike bekliyor. Uzmanlar, alışverişte IBAN kullananları o tehlikeye karşı uyardı

Bankaların kredi kartlarındaki komisyonu artırmasıyla bazı işletmeler ödemeleri IBAN ile almaya başladı. Ancak, hem işletmeler hem de tüketiciler için kolaylık gibi görülen bu yöntemin bazı tehlikeleri de beraberinde getirdiği bildirildi.

Uzmanlar, işyerinde kart yerine IBAN ile ödeme kabul etmeye başlayanlarla ilgili vatandaşları bekleyen tehlikeleri açıkladı. IBAN verilerek banka hesabına yönlendirilen vatandaşların açıklama kısmına aldıkları “hizmet” ve “borç” ödemesi şeklindeki ifadeler kullanması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bunun yapılmaması halinde ileride sorun yaşanabileceğini ifade etti.

Bankacılık ve Finans Hukukunda Uzman Arabulucu Avukat Emin Saygın, “Son günlerde nakit para yerine daha çok IBAN hesabına para gönderme gündemde. IBAN'a para gönderme ile ilgili olarak insanlar artık mobil bankacılığın gelişmesiyle birlikte nakit paraya dokunmaz hele geldiler. Ancak IBAN hesabına para göndermenin kolaylıkları yanında çeşitli sıkıntılar da meydana geldi. Bunlardan en büyüğü IBAN'a para gönderirken yapılan açıklama.

IBAN'ın açıklama bölümüne herhangi bir şey yazılmazsa ileride bir sorun oluşabilir. Borçlar Kanunu’nun 1002. maddesine göre herhangi bir açıklama yapmadan gönderilen para karşı taraf için borç ödemesi olarak görülmektedir. Eğer bir açıklama yapılmazsa bu para karşı tarafa borcunuz var ve siz bu borcu ödemek için göndermişsiniz olarak kabul edilir. Bunu önlemek için açıklama yazmak büyük önem taşıyor” dedi.

“HANGİ AYIN KİRASINI ÖDÜYORSANIZ BELİRTİN”
Dekont kısmında geçerli ve açıklayıcı bir yazı yazılması gerektiğini belirten Saygın, “Dekont kısmına hangi ödemeye ilişkin ne yazılacağını yazmanız gerekiyor.

Bir mal alışverişi yaptınız ve ona para gönderiyorsunuz. Ona ilişkin olarak bir açıklama yazmanız gerekiyor. Ya da birine borç para gönderdiniz yine açıklama kısmında borç ödemesi ve geri almak üzere borç yazmanız gerekmektedir.

Bunları yapmadığınız taktirde karşı tarafın 'Hayır senin bana borcun vardı bu o ödemeye ilişkindir' diyebilir.

Eksik bir kusur da açıklama yapıyoruz ama eksik oluyor. Kira, aidat veya dönemsel olarak ödediğimiz paralarında açıklamasını geçerli ve açıklayıcı olarak yapmamız gerekmektedir.

Düzenli olarak kira ödüyorsak hangi aya ait olduğu belirtmemiz gerekiyor. Örneğin Şubat ayı kirası, Mart ayı kirası olarak belirtmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.