CAN KAYBI 42 BİNİ GEÇTİ

CAN KAYBI 42 BİNİ GEÇTİ
Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı yerle bir eden deprem üzerinden 15 gün geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı da artmaya devam ediyor.21 Şubat...

Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı yerle bir eden deprem üzerinden 15 gün geçerken hayatını kaybedenlerin sayısı da artmaya devam ediyor.

21 Şubat 2023 günü saat 17.05 itibarıyla depremde can kaybı 42 bin 310 oldu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, afet bölgelerinde 684 bin binada hasar tespit çalışması yapıldığını, 90 bin 609 binada bulunan 345 bin bağımsız bölümün yıkık, yıkılmak üzere ve ağır hasarlı olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen 10 ilde deprem sebebiyle yatan hasta sayısının 6 bin 108, diğer illerle toplam yatan hasta sayısının 21 bin 859 olduğunu, 13 bin 612 hastanın da taburcu edildiğini bildirdi.

AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar şu açıklamaları yaptı;

430 bin depremzede felaketin yaşandığı şehirlerden tahliye edildi.

“Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntı yaşanıyor”

Artçı sarsıntı 6 bin 40’a ulaştı. 4-5 arası 436, 5-6 arası artçı sarsıntı sayısı 40 olarak ölçüldü. Bir de 6,6 büyüklüğünde sarsıntı var. 4 ayda kaydettiğimiz deprem sayısını geçen 12 gün içinde kaydettik. Her 3-4 dakikada bir artçı sarsıntının meydana geldiğini söyleyebiliriz. Artçı sarsıntılar bir süre daha devam edecek. Hasarlı binalardan uzak durulmalı.

“Deprem anında şimşek görüntüsü normal”

Bu yaşadığımız her iki deprem sonucunda Doğu Anadolu fay zonunun 5 ayrı segmenti kırıldı. Deprem sırasında bu deprem gece meydana geldiğinde şimşek çakmasına benzer ışık kütlesinin oluştuğunu görürsünüz. Bu son derece olağan görüntülerdir.

“7,3 metre yer değiştirme yaşandı”

Bu depremin etkilediği alan 10 ilin dışında da belli bir ölçüde hasar yaptığını biliyoruz. 7,3 metre yer değiştirme yaşandı. Bu depremler sırasında ikincil afetler de oluşabiliyor. Değişik bölgelerde bir takım heyelanların, kaya düşmelerinin olduğunu biliyoruz. Ancak şu ana kadar yerleşim yerlerini doğrudan tehdit eden bir tehlike olmadığını biliyoruz.

216 bin 166 çadırın kurulumu tamamlandı

Depremden yoğun şekilde etkilenen bölgelere bakanlıklar, ilgili kurum ve kuruluşlar ile farklı ülkeler ve uluslararası kuruluşlar tarafından sevk edilen 216 bin 166 çadırın kurulumu tamamlandı.

“600’ün üzerinde araştırmacı sahada inceleme yapıyor”

600'ün üzerinde bir araştırmacının bölgede görev yapıyor, sahada inceleme yapıyor. Bu sayı her geçen gün artıyor. Sahada çalışan yerli ve yabancı araştırmacılar ne kadar veri üretiyorlarsa bu bilgileri bizlerle paylaşıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.