Caner Arabacı, HİSDER toplantısında "Dersim İsyanı"nı anlattı
Prof. Dr. Caner Arabacı, HİSDER'in düzenlediği Pazartesi Toplantıları'nda, 88 yıl önce yaşanan Dersim Olayları hakkında dernek üyelerine kapsamlı bir sunum yaptı.
Arabacı, Dersim’in coğrafi yapısı ve bölgedeki tarihi sosyal yapıya dair bilgiler verirken, Dersim’in Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde devlet tarafından medenileştirme çabalarıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.
Olayların şiddet ve baskı ile şekillenen bir modernleşme süreci olduğunu vurgulayan Arabacı, yaşanan can kayıplarının resmi kayıtlara göre 14 bine yaklaştığını ifade etti.
Dersim'in, eski Türk kültürlerinden izler taşıyan bir bölge olduğunu anlatan Arabacı, Ermeni kökenli insanların da bu bölgede yaşamaya devam ettiğine değindi. Ayrıca, Dersim Olayları sırasında Ermeni asıllı Demirci Mustafa’nın dağa çıkanlarla ilk teması kuran isimlerden biri olduğunu belirtti.
Arabacı, bölgeyle ilgili Osmanlı'dan Cumhuriyet'e kadar birçok rapor hazırlandığını ve bu raporların devletin yaklaşımındaki kafa karışıklığını ortaya koyduğunu ifade etti.
Seyit Rıza'nın 1937-1938 yıllarında yaşanan olaylardaki rolünü de ele alan Arabacı, Atatürk’ün manevi kızı Sabiha Gökçen’in bu süreçteki görevini ve idam edilenlerin mahkemelerinin detaylarını aktardı.
Prof. Dr. Arabacı, bölge halkına yaklaşımda jakoben anlayıştan uzak durulması gerektiğini, halkla kucaklayıcı bir tavırla iletişim kurulmasının önemini vurguladı.
Toplantı, HİSDER Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu ve Hüseyin Ellikiki'nin Prof. Dr. Caner Arabacı'ya teşekkür plaketlerini takdim etmesiyle sona erdi.
Kaynak:HABER MERKEZİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.