Cenazelerde yemek geleneği değişsin!
Türkiye Muhtarlar Federasyonu Sarayönü temsilcisi ve Selimiye mahalle Muhtarı Serkan Karaarslan, cenaze evlerinde definden sonra verilen yemek adetinin kaldırılması gerektiğini gündeme getirdi. Karaarslan yaptığı açıklamada, “Cenaze sahibi daha cenazesini kabre indirmeden insanlara yedireceği böreğin telaşına düşüyor. Bu yemek geleneği yaygınlaştığı için artık zorunluluk gibi algılanıyor. Bu yüzden büyük mağduriyetler yaşayanlar var.” dedi.
Türkiye Muhtarlar Federasyonu Sarayönü temsilcisi ve Selimiye mahalle Muhtarı Serkan Karaarslan, ilçede cenazenin kaldırılmasının hemen ardından verilen yemek alışkanlığının kaldırılması gerektiğini gündeme getirdi.
İnsanları duyarlılığa davet eden Karaarslan, yaptığı açıklamada, “Cenaze evlerinde defnin ardından verilen yemek alışkanlığının değişmesi lazım. İnsanların en aciz ve acılı gününde bir de onlara yük olmak çok çarpık bir durum. Cenaze evinin yükünü hafifleteceğimize biz mağduriyete mağduriyet katıyoruz. Durumu olan var, olmayan var. Durumu olan insanların yemek vermesine bir şey diyemem ama bu alışkanlığın ilçemizde çoğalması insanlar arasında artık mecburiyetmiş gibi algılanıyor.” dedi.
Kredi çekenleri biliyorum
Büyük mağduriyetlerin yaşandığını anlatan Karaarslan, “Cenaze sahibinin durumu yoksa bile mahcup olmamak için tüm imkanlarını zorlayıp o yemeği veriyor. Bir yıl geçiyor esnafa, fırına o yemeğin borcu duruyor. Vatandaşta mağdur oluyor, esnafta. Bu durum kardeşlerin bile arasını açıyor. Bu borcu ödemek için bankadan ihtiyaç kredisi çeken insanlar biliyorum. Bugün 150 börek 1000 lira. Cenaze sahibi daha cenazesini kabrine indirmeden börek telaşına düşüyor. Bu alışkanlığa bir son vermemiz lazım.” şeklinde konuştu.
Hususi bekleyenler var
Cenaze sahibine destek olunacağı yerde yük olunduğunu vurgulayan Karaarslan, şunları söyledi: “İnsanlar acısını mı yaşacak yoksa yiyecek içecek mi düşünecek. Bu mağduriyeti yaşayıp da dışarıya vuramayan çok insan var. Kimi kimsesi olmayanlar var. İnsanlar artık kendini cenaze evinde ağırlatmaktan vazgeçsin. Cenaze defnedildikten sonra eve taziye için gelenlerin hepsi için konuşmuyorum ama birçoğu yemek bekliyor. İnsanlar arasında bekle de yemeği yiyip gidelim diye konuşuyor. Verilmeyince de anasının babasının arkasından vermedi oluyor. Bunun yerine bir akşam yemeği geleneği var. Başsağlığına gidecek insan yemeğini de yaptırıp akşam yemeğine gider. Hem katkı sağlar hem taziyesinde bulunur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.