Çiftçi gübre kriziyle karşı karşıya!
TÜİK verilen göre Temmuz’da Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi yıllık bazda yüzde 133, 41 artarken, alt gruplarda en yüksek artış yüzde 234, 88 ile çiftçinin en önemli gider kalemlerinden gübrede görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Temmuz ayında Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi (Tarımsal-GFE) yıllık bazda yüzde 133, 41 oranında arttı. Çiftçinin en önemli gider kalemlerinden olan gübrede ise yıllık artış yüzde 234, 88 oldu.
Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, ”Gübre, mazot, tohum, yem, ilaç fiyatlarının sürekli arttığı bir ortamda doğal olarak çiftçinin tarladaki maliyeti de artış gösteriyor.
2020 yılı yani pandemi döneminde Tarımsal ÜFE yüzde 17 iken, Ağustos’ta yüzde 142 oldu. Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi 2020’de yüzde 6 iken, 2022’de yüzde 133 oldu. Gübre ve hayvan yemindeki artış devam ettiği sürece girdi fiyatlarındaki artış Tarımsal ÜFE’yi etkileyecek.
Yüzde 80 TÜFE, yüzde 90 gıda enflasyonu olduğu bir ortamda Tarımsal ÜFE arttıkça, yani ÜFE ile TÜFE arasındaki bu makas kapatılmadıkça çiftçi kar edemez.” ifadelerini kullandı. Suiçmez, çiftçinin yaşadığı sıkıntılardan kurtulması için tarımsal planlamaların yapılması gerektiğine dikkat çekerek, ”Orta vadeli en az 5 yıllık tarımsal planlama ülke genelinde hayata geçirilmeli. Gübre, mazot, sulama vb pek çok alanda çiftçi desteklenmelidir. Orta vadeli bir üretim planı yapamazsak bizi önümüzdeki yıllarda çok daha zor günler bekliyor.” şeklinde konuştu.
“ÇİFTÇİYİ ÜRETİME KÜSTÜREMEYİZ”
Üretim maliyetlerinde yaşanan artışın yanı sıra alım fiyatlarında da çiftçinin desteklenmediğini belirten Baki Remzi Suiçmez, ”Dolayısıyla genel girdi fiyat endeksi kadar onun alt kalemleri ve çiftçinin en çok kullandığı girdilere bakarsak maalesef üretimin pahalandığını görürüz. Bu pahalanan üretim fiyatlarına karşı alım fiyatlarını maliyet düzeyinde ya da altında açıklayıp çiftçiyi üretime küstüremeyiz.
Otomatik olarak Tarımsal ÜFE tarımsal girdi fiyat endekslerini tetikliyor. Bu durum ise önümüzdeki zamanlarda raflara yansıyacaktır. Bu kısır döngünün yolu üretimi kolaylaştırmaktan ve üretim maliyetlerini düşürmekten geçiyor.” diye konuştu.
“ARTAN MALİYETLERDEN DOLAYI YETERLİ GÜBRE ATAMIYOR”
Çiftçinin artan maliyetlerden ötürü tarlasına yeterli gübre atamadığını ifade eden Suiçmez, ”Çiftçi bu yıl yeterli gübreyi atamadı. Dolayısıyla tüm bunlar rekoltenin azalmasında bir etken. Çiftçi bir gübre kriziyle karşı karşıya kalabilir.
TÜİK’in rakamları bile bunu tasdik ediyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine raflardaki fiyatların ve enflasyonun inmesi için talimat veriliyor ya, Tarım Kredi’nin tam da yapması gereken gübre fiyatlarını düşürüp ortaklarına, üreticiye düşük fiyatla gübre satmaktır. Ancak maalesef kendi ortaklarına piyasa fiyatından gübre satmasının yanı sıra yine yan kuruluşu olan Gübretaş, Rekabet Kurulundan ceza aldı.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.