Çiftçiler ekim için yağış bekliyor!
Konya Ovası sonbaharı kurak geçiriyor. Yağmurların gecikmesi ise çiftçiyi de zor durumda bırakıyor. Anadolu’da yeterli yağış olmamasına karşın ekimler başladı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün eylül ayı yağış raporu da yaşanan kuraklığı ortaya koydu.
Yaşanan mevsimsel kuraklık, hububat çiftçisini olumsuz etkiledi. Kuraklık yüzünden tarla hazırlama ve ekim işlemleri de sürekli öteleniyor. Bazı çiftçiler ise yaşanan kuraklığa rağmen hububat ekimine başladı. Bazı çiftçi kuru toprağa ekim yapıyor. Önümüzdeki günlerde ekimin artması bekleniyor. Mazot, gübre gibi tarımsal girdilerin artması yüzünden zor günler geçiren çiftçiler bir de kuraklık yüzünden sıkıntılı günler yaşamaya başladı.
Türkiye geneli eylül ayı yağışları normalinin ve geçen yıl eylül ayı yağışlarının altında kaldı. Yağışlar normaline göre yüzde 33, geçen yıl eylül ayı yağışlarına göre de yüzde 14 azaldı. Rapora göre bölge geneli yağışlarda ise Ege ve İç Anadolu bölgeleri hariç tüm bölgelerde normaline göre azalma oldu.
Çiftçiler ekim hazırlıklarına başladı. Beklenen yağışların bir türlü gelmemesi ve artan girdi maliyetleri çiftçileri kara kara düşündürmeye başladı.
Taban gübresinde yaşanan fiyat artışı ve elektrik paralarını peşin alınması çiftçileri maddi anlamda dar boğaza soktu. En düşük taban gübresinin tonu 15 bin liradan, Sertifikalı buğdayın tonu ise 12 bin liradan satılıyor.
Ekim konusunda acele etmeyin
Teknik Tarım işletme sahibi Ziraat Teknikeri Halil İbrahim Turan, çiftçinin gözünün havada olduğunu belirterek, çiftçilerin beklenen yağışlarının gelmemesi yüzünden ekim ve tarla hazırlama işlemlerini geciktirdiğini söyledi.
Sarayönü’nde hububat tarımının yüzde 80'inin kıraç arazilerde yapıldığını kaydeden Turan, "Beklenen yağışlarının gelmemesi ekimin ve tarla hazırlamanın ötelenmesine neden oldu. Çiftçilerimizin gözü havada. Yağış olmayınca çiftçimiz ekim yapmadı. Ovada hububat ekimi için çalışmalar hala başlamadı. Çiftçilerimize tavsiyemiz çok acele etmesinler. Kasım ayı ortalarına kadar beklemekte fayda var. Nemli dönemde tohum ile toprak buluşsun. Ekim sonuna ve Kasım ortasına kadar ekim yapılabilir. Toprak yatağı ekim için hazır olmalı. Acele edip de kötü toprak yatağına ekim yapmasınlar. Bu verimi de olumsuz etkiliyor" dedi.
Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış çiftçiyi zora soktu
Gübre fiyatlarındaki artış nedeniyle çiftçinin daha az taban gübresiyle ekim yapma eğiliminde olduğuna dikkat çeken Turan, açıklamasına şöyle devam etti, “Mazot fiyatları geçen yıla göre ikiye katladı. Gübre ilaç, gübre ve enerji maliyetleri de ha keza aynı şekilde. Görüştüğümüz çitçilerin çoğunluğu taban gübresi kullanmayacağı yada daha az kullanacağı şeklinde fikirlerini söylüyorlar. Birkaç yıldır çitçi gübre ve ilaç kullanımın azalttı. Ancak bu üretimi ve rekolteyi mutlaka etkileyecektir. Geçen bahar aylarında iyi yağışlar alınmasa çiftçimiz çok zor durumda kalabilirdi.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.