Çiftçilerde mısır fiyatı hüsranı

Çiftçilerde mısır fiyatı hüsranı
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır fiyatını 6 bin lira olarak açıklaması çiftçinin beklentisini karşılamadı. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan, bu yıl da 6 bin lira olarak belirlenen taban fiyatı, çiftçinin huzurunu kaçırdı....

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin mısır fiyatını 6 bin lira olarak açıklaması çiftçinin beklentisini karşılamadı. Geçen yıl 5 bin 700 lira olan, bu yıl da 6 bin lira olarak belirlenen taban fiyatı, çiftçinin huzurunu kaçırdı. Konya çiftçisi, beklentisinin 8 bin lira olduğunu, açıklanan fiyatla büyük bir hayal kırıklığı yaşadığını belirtti.

Konya çiftçisi ve çiftçi kuruluşları olan ziraat odaları mısır taban fiyatının 6 bin lira olarak açıklanmasından memnun değil.

KEŞKE HİÇ AÇIKLANMASAYDI

TMO’nun mısır üretiminde ton başına yapmış olduğu fiyatın tekrar revize edilmesi gerektiğini ifade eden Altınekin Ziraat Odası Başkanı Bekir Kağnıcıoğlu, “Açıklanan fiyat çiftçimizin mısır üretimi için harcadığı maliyeti karşılamaya yetmiyor.

Geçtiğimiz yıl mısırın taban fiyatının 5 bin 700 liraydı. Şimdi 6 bin lira oldu.

Açıklanan fiyat çiftçimizin mısır üretimi için harcadığı maliyeti karşılamaya yetmiyor. Geçtiğimiz yıl yakıt, işçilik ve diğer masraflarımızın maliyeti ile bu yılki maliyetler arasında dağlar kadar fark var. Sadece mazota son 3 ay içinde yüzde 100'den fazla zam geldi. DAP gübre geçen yıl 13-14 lira iken bugün 22-23 lirayı gördü.

Taban fiyatını hiç açıklamasalardı daha iyi olurdu. Bizim bir tesellimiz olmuş olurdu. Bu fiyatın tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Bugünkü maliyetlere göre taban fiyatı en az 8 bin lira olmalı. Bu açıklanan fiyatla birlikte Türkiye'de mısır üretiminde lider olan Konya'da ekim azalır.” dedi

ÜRETİCİ MISIR ÜRETİMİNDEN UZAKLAŞACAK

Açıklanan mısır taban fiyatının, Konya çiftçisini şoka soktuğunu söyleyen Karapınar Ziraat Odası Başkanı Durmuş Üner, “Danelik mısır alım fiyatları, TMO tarafından açıklanmış ve yüzde 5,3 bir fiyat artışıyla 6 TL gibi sembolik bir rakam belirlendi. Bu açıklanan fiyat, mısır üreticileri üzerinde büyük bir şok etkisi yarattı. Açıklanan bu fiyat neye dayanılarak açıklandı? Neyin hesabı yapıldı belli değil maalesef. Bu durum mısır üreticisini kaderine terketmektir. Açıklanan bu fiyat neye dayanılarak açıklandı? Neyin hesabı yapıldı belli değil maalesef. Açıklanan bu fiyat revize edilmez ise mısır üreticisi önümüzdeki yıl büyük bir oranda mısır üretiminden uzaklaşacak ve üretim ve tüketim arasındaki makas açılacak.” Açıklamasında bulundu.

ŞU AN MISIR EKİM MALİYETİ 6 LİRA

Sarayönülü çiftçilerden Ahmet Turan da açıklanan fiyatın yetersiz olduğunu belirterek; “Şu anki girdi rakamlarla ile mısırın üretim maliyeti zaten 6 lira. Açıklanan fiyatla çiftçinin para kazanması mümkün değil. TMO’nun depoları da zaten dolu. Çiftçi özel sektöre yönlenecek çare yok. Ben mızır ekmedim. Birçok çiftçi de mısır ekmekten kaçıyor. Üretim düşecek” dedi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.