Çiğ süt fiyatı üreticiyi öldürür
Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün alım tavsiye fiyatını, 1 Ekim 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 7, 5 TL olarak açıkladı. Mazot, yem gibi maliyetlerdeki artış cep yakarken açıklanan süt fiyatı üreticiyi memnun etmedi.
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, yem, akaryakıt, ilaç, tohum ve veterinerlik hizmetleri gibi maliyetlerin aşırı derecede artışının süt üreticisini zor durumda bıraktığını belirterek, "Süt ve et bu fiyatta kalırken girdilerin aşırı derecede artması çiftçimizi ve bölge üreticimizi büyük sıkıntıya soktu” dedi.
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ekim’den itibaren geçerli olmak üzere açıkladığı yeni çiğ süt fiyatını değerlendirdi. Açıklanan fiyatın beklentilerin oldukça altında kaldığını belirten Ceran, bu rakamların üreticinin sonu olduğunu belirtti.
“FİYAT ARTIRILMALI”
Sürdürülebilir üretim politikası için fiyatların acil bir şekilde revize edilmesi gerektiğini belirten Başkan Ceran“Şu anda çiftçimizin zorluklarına, girdilerin maliyetlerine bakarak, Ulusal Süt Konseyi’nin bu konuda tekrar açıklama yapması için bir gündem oluşturmamız gerekiyor. Yani Ulusal Süt Konseyi’nin verdiği 7, 5 TL taban fiyat, sadece bölgesel olarak bazı eksikliklerle 7, 3-7, 4 liradan alınan yerlerde taban fiyatın 7, 5 olmasını sağladı. Ama bunun yanında tabii bizim çiftçimizin bu girdi maliyetlerinin yüksekliği yüzünden bu fiyatın artması gerekiyor. Tabii bu fiyatı artırırken sanayiciyi de düşünmemiz gerekiyor. Sanayicinin de ürettiği ürünü raflara yansıtabilmesi, raflardaki ürünlerin yeterince alınabilmesi için o fiyatların da uygun olması gerekiyor. Bunun için Ulusal Süt Konseyi’nin açıklamış olduğu rakam tabii yetiştiriciyi ve bizleri kesinlikle memnun etmedi. Ama burada Ulusal Süt Konseyi’nin belli bir oranda artırıma gitmesi lazım.”
"GİRDİ MALİYETLERİ ÇOK YÜKSEK"
Süt üreticisinin girdi maliyetlerindeki aşırı artışa dikkat çeken Murat Ceran, şöyle devam etti:
“Girdi maliyetlerinin zaten yüksek olması, bizim şu andaki süt üreticimizin en büyük handikabı. Özellikle bu yıl başından beri artan süt fiyatlarının yanında girdi maliyetleri de ileri derecede arttı. Üreticimiz bunu karşılamakta çok zorluk çekiyor. Şimdi süt ve et, üreticinin üretebildiği tek şey. Bunun karşılığında ‘süt et eşittir' dediğimiz zaman, bunun yanında yem artı, akaryakıt artı, veteriner artı, ilaç artı, tohum artı… Yani buna birçok artı sayabiliriz. Bu artıların hepsi beraber eşittir süt ve et diyoruz. Bir tarafta süt ve et bu fiyatta kalırken diğer girdilerin aşırı derecede artması, bizim ülke çiftçimizi ve ülke üreticimizi büyük sıkıntıya soktu.”
“PRİM DESTEĞİ 1 TL OLMALI”
Ceran, çiğ süt prim desteğinin de en az 1 TL olarak açıklanması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Burada esas görev devletimize düşüyor. Devlet, özellikle Tarım Bakanlığı, süt primlerini acilen açıklaması lazım. Ve bu primlerin en az 1 TL’den aşağı olmaması lazım. Bizim de bütün bakanlık yetkililerinden ve bakanımızdan isteğimiz, süt primlerinin en kısa sürede açıklanması. Süt primlerinin, 1 liranın altında olmamak şartıyla devletin desteklemesi lazım. Bunun da en güzel örneğini nasıl gördük? Üçüncü ayda, martta yapılan süt desteklemeleri. 1 liradan desteklendi ve bu desteği alan vatandaşlarımız o ay için kendilerine güzel bir gelir elde ettiler ve desteklerin farkına vardılar. Ama bu desteğimiz şimdiki gibi; temmuz, ağustos ayında olduğu gibi 20 kuruş olursa çiftçimiz bu girdi maliyetlerini karşılayamaz ve sıkıntımız giderek büyür.”
“ÇOĞU KİŞİ HAYVANLARINI KESTİRMEK ZORUNDA KALIYOR”
Üreticilerin zarar ettiği için neredeyse yarısının üretimi bırakarak hayvanlarını kesime gönderdiğini belirten Başkan Ceran “Şu anda biz, bu fiyatlardan memnun değiliz. Girdi maliyetleri çok yüksek. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Alamayınca, içimizdeki heyecanımız gidiyor. En çok zorlayan, maliyet. Yem fiyatları çok yüksek. Süt fiyatları düşük. Elimizdeki malı ucuza almak istiyorlar. Elimiz kolumuz bağlı. Bu şartlarda üretim yapmak zorlaşıyor. Çoğu kişi zaten hayvanlarını kestirmek zorunda kalıyor. Bu şartlarda bakamayan çok. Silaj pahalı, saman pahalı. Her şey yüksek, yani maliyetlerimiz” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.