Çiğ sütün fiyatı 8 lira olmalı
Süt sektörünün çok sıkıntılı bir durumla karşı karşıya olduğunu bildiren Sarayönü Süt Üreticileri Başkanı Murat Ceran, “Atılacak en öncelikli adım, süt fiyatının yeniden değerlendirilmesidir.
Sürdürülebilir üretimin devam etmesi için Ulusal Süt Konseyinin çiğ sütün fiyatlarını yeniden revize etmesi gerekiyor. Üretime devam edebilmemiz ve damızlık hayvan kesimlerinin durması için ya çiğ süt fiyatı 1,5 pariteye denk gelecek şekilde 8 liraya çıkarılacak ya da ilgili pariteye denk gelecek şekilde yem fiyatında indirim yapılacak.” dedi.
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, sorunlar çözülmezse insanların parası olsa dahi süt ve süt ürünleri bulamayacak hale geleceğini söyledi.
Ulusal Süt Konseyi’nin Aralık ayında belirlediği 4.70 liralık fiyat şu anda 0.80’e denk geliyor. Sürdürülebilir üretimin devam etmesi için Ulusal Süt Konseyinin çiğ sütün fiyatlarını yeniden revize etmesi gerekiyor.
Sarayönü Süt Üreticileri Birliği Başkanı Murat Ceran, süt sektöründe yaşanan son gelişmeler ile ilgili açıklamalarda bulundu.
“Ulusal Süt Konseyinin fiyatları revize etmesi şart”
Ceran şunları kaydetti: “Ulusal Süt Konseyi 29 Kasım 2021 tarihinde yaptığı toplantısında aldığı kararla, 8 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere soğutulmuş çiğ sütün tavsiye satış fiyatını brüt 4 lira 70 kuruş olarak belirledi. ‘Ulusal Süt Konseyi, çiğ sütün üretim maliyetinde öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir’ açıklaması yapıldı. Verilen bu fiyatın akabinde yeme gelen zamlarla, yeni çiğ süt fiyatı daha hayata geçmeden anlamını yitirdi. Sürdürülemez fiyatın yeniden revize edilmesi gerekiyor.
Ulusal Süt Konseyi neyi bekliyor? Üreticilerin hayvanları tek tek kesime gönderip üretimi sonlandırmasını mı bekliyor. Yeme zam yapanlar, gübreye zam yapanlar, korkmuyor da siz neden korkuyorsunuz?
Her gün artan maliyetler karşısında bu piramidin en altında kalan üreticimiz can çekişir durumda olduğunu görebilmek gerekiyor. Milyonlarca insanın evine ekmek götürdüğü bu sektörün en önemli halkası olan üreticilerimiz kaderine terk edilmiş durumda olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Süt üretimi durma noktasına geldi. Süt fiyatları böyle devam ederse daha fazla damızlığın kesileceğini, bunun süt yanında et krizi anlamında da sektörü vuracağını görmüyor musunuz?
Eğer ki bu krizi iyi yönetemez üreticimizi bataklığa süreklersek birkaç aya sektörün bitmesinin yanı sıra tekrar kurtarmak için çok daha fazla maliyetlerle karşı karşıya kalırız.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.