Çorbanın kesilmesini önleyen püf noktaları! Kesildi diye umutsuzluğa kapılmayın

Çorbanın kesilmesini önleyen püf noktaları! Kesildi diye umutsuzluğa kapılmayın
Çorbaları koyulaştırmak ve lezzet katmak için terbiye sosları hakkında en önemli ipuçlarını yazımızın içeriğinde sizler için derledik. Doğru kıvamı koruyan bir çorba oluşturmak, pürüzsüz, kaymaksız bir çorba elde etmeyi çok daha kolaylaştırır.

Çorba Terbiyesi Nedir?

Çorbalar, çeşitli tahıl malzemelerinin veya pürelerin suda kaynatılması ile yapılır. Çorbanın içindeki suyun tanelerden ayrılmasını istemiyorsanız çorbayı koyulaştırmanız gerekir. Çorbayı koyulaştırmak için malzemeler ve su birleştirilir.

Çorba terbiyesi, çorbanın viskozitesini arttırır ve malzemeleri bağlar (birleştirir).

Çorbayı marine etme tekniği Türk mutfağında en çok kullanılan tekniktir. Terbiye sosları çorbalara modern eklemelerdir. Çorba ile terbiye birlikte pişmez. Terbiyeli çorbalar kaynatılmaz sadece belirli bir süre ısıtılır.

Çorba Terbiyesi Yapılışı

Çorbayı marine ederken izlenecek adımlara ilişkin bazı ipuçları ve talimatlar şöyle;

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı limon suyu veya sirke

Çorba suyu veya çorbanın sulu kısmı

Püf Noktası:

Çorba Terbiyesi Yapılışı

Yumurtanın, kullanılacaksa yoğurdun ya da sütün taze ve aynı zamanda kaliteli olmasına dikkat edin. Yumurtanı sarısını kullanmadan önce mutlaka oda sıcaklığında dinlendirin. Bu yumurtaları karıştırmayı kolaylaştıracaktır. Tatlandırmak istediğiniz suyu veya çorbanın soğuksa ıslak kısmını ayrı bir kabın içinde ısıtın.

Isıtma işlemi terbiyenin çorbaya iyice karışmasını sağlar.

Çorba suyu kaynayınca ateşi kapatın ve bir süre bekletin. Su çok soğuksa veya kaynarsa kürleme kesintiye uğrayacaktır.

Terbiyeyi karşımın içine 1-2 kepçe çorba suyundan ekleyip karıştırın. Çorbanın içine terbiyeyi eklerken aniden eklemeyin yavaş yavak ekleyin. Aksi halde yumurtalar pıhtılaşır. Sürekli karıştırarak yavaş yavaş eklemek önemlidir.

Karıştırmak için çırpma teli ya da bu amaca hizmet eden herhangi bir mutfak eşyasını kullanabilirsiniz.

Yapılışı:

Yumurta sarısını bir kasede karıştırın.

Yumurta sarılarını iyice birleşip hafifçe köpürene kadar çırpın. Yavaş yavaş limon suyu ya da sirkeyi ekleyip karıştırmaya devam edin. Limon suyu veya sirke eklemek çorbaya biraz asitlik ve lezzet katacaktır. Çorbanın sıvısından bir veya iki kepçe yumurtalı karışıma ekleyip karıştırın. Bu, sos çorba suyunun sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olacaktır.

Terbiye karışımını çorbanın stokuna veya sulu kısmına birer birer ekleyin. Karışımı eklerken devamlı karıştırarak tebiyenin çorbaya eşit şekilde dağılmasını sağlayın.

Çorba Terbiyesi Yapılışı

Terbiye karışımının tamamını çorbaya ekledikten sonra tencereyi yeniden ocağa alın ve karıştırarak birkaç dakika kısık ateşte ısıtın.

Çorba terbiyesini ekledikten sonra çorbayı çok uzun süre kaynatmamaya dikkat edin çünkü terbiye malzemeleri bozulabilir veya çorba kesilebilir. Bu ipuçlarını takip ederek çorbanızı baharatlandırabilir ve ona zengin bir tat verebilirsiniz.

Kesilmeyen Çorba Terbiyesinde En İyi İpuçları

1) Her çorba için terbiye çeşitleri

Pirinç ve erişte çorbalarında yoğurt sosunun kullanılması tavsiye edilir. Etli, tahıllı ve sebzeli çorbalar için limon sosunu tercih etmek daha iyidir.

Sütlü terbiyeler erişte, sebze ve pirinç çorbalarında da kullanılabilir. İşkembe, sakatat ve but gibi çorbalar için sarımsak ve sirke turşusu kullanmanızı öneririz.

Un sosu hemen hemen her türlü çorbada kullanılabilir.

2) Çırpma teli

Marine sos, bir çırpma teli veya çırpma aparatlı bir kaşıkla karıştırılabilir. Bu, un gibi kuru malzemelerin topaklanmadan eşit şekilde karıştırılmasını sağlar.

3) Oda sıcaklığı

Kullanılan malzemeler oda sıcaklığında olmalıdır. Çok soğuk malzemelerin kullanılması kıvrılmaya neden olabilir. Son işlem için kullanılan malzemelerin sıcaklıkları yaklaşık olarak aynı olmalıdır.

Bir çorba tarifini tatlandırmak için katı malzemeleri çözecek sıvı bir baza ihtiyacınız vardır. Bu malzemenin tadını su, süt, yoğurt vb. ile çıkarın. Yoğurt, süt ve suyun çok soğumamasına dikkat edin ve buzdolabından çıkardıktan hemen sonra terbiyelemeyin.

Çorbayı yapmadan önce sütü veya yoğurdu buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini bekleyin.

Çorba Terbiyesi Yapılışı

4) Kıvamı artırmak

Kıvamlı un kullanarak çorba yaparken çorbanın kıvamını arttırmak için istediğiniz kadar un ekleyebilirsiniz.

Unun yanı sıra koyulaştırıcı olarak nişasta da ekleyebilirsiniz. Hazırlamak için kullandığınız suyu koyu kıvamlı çorbaya henüz sıcakken ekleyin.

Çorbanızda yeterli un yoksa ayrı kaplarda un ve tereyağını kaynatıp çorbaya ekleyin. Bu işleme genellikle "rouxing" yani meyane adı verilir.

5) Kıvamı koyu ise

Çorba çok koyu olursa sıcak su ekleyerek yumuşatabilirsiniz. Dilerseniz süt de katabilirsiniz.

Çorbaya Neden Terbiye Yapılır?

Çorba çeşnileri, çorbaların kıvamını ve lezzetini arttırmak için kullanılan karışımlardır. Genellikle yumurta sarısı, limon, sirke içerir. Çorbanın sıvı kısmına baharatları ekleyip karıştırarak çorbanın koyulaşmasını sağlayın. Çorbaya hafif ekşilik ve zenginlik verir.

Çorba Terbiyesi Kesilirse Neler Yapmalı?

Çorbanızdaki terbiyeler katılaşırsa endişelenmeyin. Aşağıdaki adımları izleyerek sorunu çözebilirsiniz:

Basit bir çözüm olarak çorba karışımını bir blender veya mikser kullanarak yeniden çırpabilirsiniz. Bu işlem baharatların ve et suyunun tekrar eşit şekilde karışmasını sağlar.

Bir blender veya el blenderi ile karıştırdıktan sonra unun rengi düzelmezse, soğuk et suyunu veya çorbanın ıslak kısmını (baharatsız) ayrı bir kapta da çırpabilirsiniz. Çorbanın kıvamını iyileştirmek için sürekli karıştırarak, çiğ et suyunu ya da çorbanın sulu kısımlarını yavaş yavaş donmuş çorba karışımına ekleyin. Bu çorbayı tekrar stabilize edecektir.

Çorba karışımı hala düzelmiyorsa son çare olarak asitli malzemeler kullanabilir ve taze limon suyu ya da sirke ekleyebilirsiniz. Asidik bileşenler, terbiyenin dengelenmesine ve çorbanın kıvamının iyileştirilmesine yardımcı olur. Çorba karışımına iyice dağıldığından emin olmak için sürekli karıştırarak yavaş yavaş ekleyin.

Genellikle bu adımları izleyerek çorbanızın terbiyesini düzeltebilirsiniz. Ancak kesintiye uğrayan bir terbiyeyi düzeltemeyebilirsiniz. Bu durumda çorbayı tekrar hazırlayıp ıslatma işlemini tekrarlayabilirsiniz.

Çorbayı kısaltmanın doğal bir süreç olabileceğini ve çorbanın pH'ı, sıcaklık ve karıştırma işlemi gibi faktörlerden etkilenebileceğini unutmayın. Bunu önlemek için çorbayı fazla pişirmemek ve baharatları ekledikten sonra mutlaka karıştırmak önemlidir.

Çorba Terbiyesi Yapılışı

Limonlu Çorba Terbiyesi

Malzemeler:

2 adet yumurta sarısı

2 yemek kaşığı limon suyu

1 su bardağı çorba suyu veya çorbanın sulu kısmı

Yapılışı:

Yumurta sarılarını kaseye ekleyin ve iyice karıştırın. Limon suyunu azar azar ekleyip karıştırın.

Çorba suyunun veya çorbanın sıvı kısmını ayrı bir tencerede ısıtın.

Isıtılmış çorba suyunun bir kısmını (yaklaşık 1 yemek kaşığı) marine karışımına ekleyin ve kısa süre karıştırın. Bu işlem yumurta sarısının çorba suyuyla karışmasını sağlar.

Hazırlanan terbiye karışımını yavaş yavaş çorbanın sulu kısmına ekleyin, sürekli karıştırarak baharatların çorbaya yayılmasını sağlayın. Hazırlanan karışımın tamamını çorbaya ekledikten sonra tencereyi ocağa alıp kısık ateşte birkaç dakika karıştırarak pişirin. Bu terbiyenin çorbaya iyice karışmasını ve kıvamın koyulaşmasını sağlayacaktır.

Limonlu çorba terbiyesi, çorbaya asitlik ve zenginlik katıyor. Lütfen tarifi çorbanın türüne, miktarına ve tercihiniz kadar ayarlayın.

Yumurtasız Çorba Terbiyesi

Yumurtasız çorba terbiyesini süt, yoğurt, un, çorbanın sıvı kısmı ve limonla tatlandırabilirsiniz.

Malzemeler:

2 yemek kaşığı un

2 yemek kaşığı yoğurt

2 yemek kaşığı limon suyu veya sirke

1 su bardağı çorba suyu veya çorbanın sulu kısmı

Yapılışı:

Çorba suyu dışındaki tüm malzemeleri topak kalmamasına dikkat ederek karıştırın.

Pürüzsüz bir kıvam elde ettikten sonra suyu azar azar ekleyip karıştırmaya devam edin. Karışımı çorbaya yavaş yavaş ekleyerek sürekli karıştırarak pişirin.

Çorba Terbiyesi Hangi Çorbalarda Kullanılır?

Çorba çeşnileri stok bazlı çorbalarda yaygın olarak kullanılır. Baharatlar tavuk çorbası, mercimek çorbası, tarhana çorbası başta olmak üzere çeşitli çorbaların lezzetini arttırmak için kullanılabilir. Ancak bazı çorbalar terbiye kullanılmasa bile lezzetlidir.

Kaynak:HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.