Cuma hutbelerinde organ nakilleri vurgulanmalı

Cuma hutbelerinde organ nakilleri vurgulanmalı
NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar, karaciğer ve böbrek naklinde Türkiye'de sayılı merkezler arasında yer aldıklarını söyledi.

Organ naklinin hayat kurtardığına dikkat çekerek organ naklinin dinen sakıncalı olduğunu düşünen insanlar olabileceğini belirten Prof. Dr. Küçükkartallar, “Hepimiz biliyoruz. İslam dini, yardımseverliği her zaman, her yerde, her şekilde ön planda tutan bir din. Özellikle ülkemizdeki din adamları, bir insana faydası olacaksa organınızı verin diyerek bazı yerlerde bunları vurguluyorlar. Onun dışında kanunen bunun garantiye alınması için ülkemizde Diyanet İşleri Başkanlığı, fetva verebilecek en üst mercidir. 1979 yılında da bunun fetvasını vermiştir. Hem Kur'an'da geçen bazı ayetlere dayandırarak hem de alimlerin içtihatlarıyla bu konu açıklığa kavuşmuştur. Aslında hiç kimsenin aklında böyle bir olumsuz düşüncenin olmaması gerekiyor. Tabii toplumsal bilinç açısından Müslümanların çok daha fazla bir arada olduğu bayram namazlarında, cuma hutbelerinde bunların vurgulanması belki bu kafadaki soru işaretlerini giderebilir” şeklinde konuştu.

cuma-hutbelerinde-organ-nakilleri-1.jpg

“Organ Bekleyen Çok Sayıda Hasta Var”

Son olarak Tevfik Küçükkartallar, NEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Organ Nakli Bölümü’nün Türkiye'de ve dünyadaki yeri hakkında bilgi verdi. Organ nakli merkezinde tek başına cerrahların olmasının yeterli olmadığını ifade eden Küçükkartallar sözlerini şu şekilde bitirdi: “Cerrahlar olarak bizler işin ameliyat nakil kısmında bulunuyoruz. Ancak ameliyatın ön hazırlık kısmında nefroloji ekibi, gastroenteroloji ekibi, radyoloji, yoğun bakım uzmanları, gereğinde kardiyoloji, göğüs hastalıkları uzmanları ve onlarca sağlık çalışanı ile nakilleri gerçekleştiriyoruz. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi olarak böbrek nakli, karaciğer nakli, kemik iliği nakli ve kornea naklini icra ediyoruz. Tabii ki ilerleyen süreçte belki kalp nakli, akciğer nakillerinin de hastanemizde uygulanıyor olmasını hepimiz arzu ediyoruz. Çünkü bu konuda organ bekleyen çok sayıda hasta var. Ve karaciğer, böbrek naklinde Türkiye'de sayılı merkezler arasındayız. Sayısal anlamda tabii ki sayı önemlidir ama yaptığımız nakillerin hastalarının başarılı bir şekilde hayatını devam ettirmesi çok daha fazla önem arz ediyor.”