Cüzzam'ın tedavisi artık mümkün

Cüzzam'ın tedavisi artık mümkün
Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkadraş, her yıl Ocak ayının son Pazar günü ilan edilen "Dünya Lepra (Cüzzam) Günü" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.Dr. Ebubekir Özkadraş, "Bu günü izleyen...

Sarayönü Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Ebubekir Özkadraş, her yıl Ocak ayının son Pazar günü ilan edilen "Dünya Lepra (Cüzzam) Günü" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Dr. Ebubekir Özkadraş, "Bu günü izleyen hafta boyunca Lepralı kişilerin sorunları tartışılarak çözümler üretilecektir. Lepra, tanısı kolay, tedavisi kesin, erken tanı konduğunda önlenebilir bir hastalıktır" dedi.

Dr. Ebubekir Özkadraş açıklamasına şöyle devam etti: "Dünyanın geri kalmış ülkelerinde, açlık, yoksulluk, yaşam ve temizlik koşullarının kötülüğü, sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamama, iyi beslenememe, doğurganlık hızlarının yüksek oluşu, iç savaşlar, sürekli göçler gibi nedenlerle kökü kazınamamıştır. Bu haftanın amacı, toplumun lepra ve lepralıya karşı oluşan yanlış inançlardan, bilgisizlikten kaynaklanan korkularını önleyerek lepra hastalığının erken teşhis edilmesinin sağlanması, uygun tedavisi ve izlenmesiyle hastalan topluma kazandırmaktır. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) verilerine göre, dünyada her yıl yaklaşık 200 bin yeni Lepra vakası tedaviye alınmaktadır. Lepraya bağlı olarak çeşitli sekel ve sakatlıklar bırakabilen komplikasyonlar gelişmektedir. Ancak etkin tanı ve tedavi yöntemleri sayesinde, günümüzde Lepraya bağlı ağır sekeller önlenebilmektedir. Lepra hastalarının ilk tedavileri Eğitim Araştırma Hastaneleri ve Üniversite hastanelerinin Deri ve Zührevi hastalıklar ünitesinde yapılmaktadır. Ayrıca Deri ve Tenasül Hastalıkları Dispanserleri'de lepra hastaların takiplerini yapmaktadır. Lepralı hastalarla ilgili her türlü izleme ve değerlendirmeler hastaların yaşadıkları ildeki sağlık kuruluşlarınca yürütülmektedir.

Hastaların tedavi giderleri Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz karşılanmaktadır. DSÖ Eliminasyon stratejileri arasında en önemli kriter lepra prevalansının 10 binde l vakanın altına indirilmesidir. Ülkemizde DSÖ'nün, lepranın bir toplumda sağlık problemi olmaktan çıkarılması için öngördüğü şekilde hastalık prevalansı 10 binde l vakanın altına indirilmiştir. Böylece lepra ülkemiz için bir halk sağlığı problemi olmaktan çıkmıştır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.