Dijital çağ gençlerde göz hastalıklarını artırıyor

Dijital çağ gençlerde göz hastalıklarını artırıyor
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ile geçirdikleri zaman her geçen gün artış gösteriyor. Yeni nesil, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor, bir önceki nesile göre çok daha fazla...

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte insanların bilgisayar, tablet ya da akıllı telefon ile geçirdikleri zaman her geçen gün artış gösteriyor. Yeni nesil, doğal olarak dijital dünyaya doğuyor, bir önceki nesile göre çok daha fazla dijital cihaz kullanıyor. Son dönemde akademik eğitimleri bile dijital olarak ilerliyor. Pandemi döneminde evlerinde kalan herkesin televizyon, bilgisayar ve telefonları ile geçirdiği sürede de artış gözlemleniyor.

Göz bozuklukları görüntünün retinaya odaklanamadığı durumlar olup iki gruba ayrılıyor. Birinci grupta uzak görmeyi bozan ve çocuklukta başlayarak her yaşta görülen miyopi, hipermetropi ve astigmat yer alırken ve ikinci grupta ise kırklı yaşlarda her bireyde ortaya çıkan yakın görmeyi bozarak okumamızı engelleyen presbiyopi bulunuyor.

Uzak görmeyi bozan hastalıklar gençlerde daha çok görülüyor

Miyopi, hipermetropi ve astigmat, genç yaşlarda uzak görmeyi bozan bozukluklar olarak öne çıkıyor.

Gözlük ve kontakt lens ile düzeltilmeleri mümkün olan bu bozukluklara karşı, bu yöntemleri kullanmak istemeyen kişiler de ise lazer tedavisi yöntemi kullanılıyor.  Lazer tedavilerinde gözün dış merceği olan kornea tabakası tedavi edilerek gözlüksüz net görme sağlanıyor. Halk arasında göz çizme olarak da bilinen bu yöntem, gözlük numarasinin  lazerle gözün ön tabakasına dövme yapar gibi işlenmesi  esasına dayaniyor.

 

40 yaş üstüne lazerler fayda sağlamıyor

Yakın görmenin bozulduğu, 40 yaş ve sonrası dönemde ise lazerler fayda sağlamadığından bu dönemde en başarılı sonuç göz merceğinin çıkartılarak yerine halk arasında akıllı mercek olarak bilinen üç odaklı merceğin yerleştirildiği akıllı mercek ameliyatıdır. Yapılan işlem katarakt ameliyatının henüz katarakt oluşmadan erken dönemde yapılması ve yakın odaklama gücünü kaybetmiş göz merceğinin çıkartılarak yerine üç odaklı, yani yakın, orta mesafe ve uzak için gözlüksüz net görme sağlayan göz içi lensinin konulması ile gerçekleşir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.