Diyarbakır ve Mardin sınırındaki yangının nedeni belli oldu

Diyarbakır ve Mardin sınırındaki yangının nedeni belli oldu
Diyarbakır ve Mardin sınırında ilk olarak anız yangını olarak açıklanan ve 15 kişinin hayatını kaybettiği yangının gerçek nedeni belli oldu. Elektrik Mühendisleri Odası Diyarbakır Şubesi, yangının nedenini hazırladığı raporda açıkladı

Diyarbakır Mardin sınırında çıkan ve 15 kişinin ölümüyle sonuçlanan yangının anız yangını olmadığı ortaya çıktı. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangınla ilgili önemli tespitler yaparak, yangının gerçek sebebini açıkladı.

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi ve Mardin'in Mazıdağı ilçesi sınırında 20 Haziran gecesi çıkan ve 15 kişinin ölümüne neden olan yangınla ilgili incelemeler devam ediyor. Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Diyarbakır Şubesi, yangına ilişkin hazırladığı ön raporu açıkladı. Raporda, yangının çıktığı yerin ekili alan olduğu ve anızın görülmediği tespit edildi.

Raporda şu tespitler yer aldı:
"Yangının çıktığı yerin ekili olduğu, anızın olmadığı görülmüştür.
İletim hatlarında birçok noktada eklerin ve liflenmelerin olduğu tespit edilmiştir.

Direkteki OG (yüksek gerilim hatlarının, transformatörlerin kondansatörlerin ve anahtarlama cihazlarının aşırı akımlardan korunması için kullanılırlar) sigortalarının yerinde olmadığı, bunun yerine iletkenlerle bypass edildiği ve bu bağlantıların gevşeklikten dolayı arka sebebiyet verebileceği tespiti yapılmıştır.

Birçok direkte kırık izolatörlerin olduğu bu durumun atlamalara sebebiyet verebileceği teknik açıdan bir veridir.

OG (Orta Gerilim) hatlarda ekili tarım alanlarında ağaç direkleri mevcudiyeti görüldü. Bu ağaç direklerin kullanılması uygun görülmemektedir.
Hatların geçtiği güzergahlarda direklerin etrafında yangına karşı bir önlem alınmadığı gözlemlenmiştir. (Direk diplerindeki otların mevcudiyeti vs.) Direk diplerinde süs betonu olmadığı, otların direk dibinde biçilmediği tespiti yapılmıştır.

OG hatlarının dibindeki ağaçların atlamaya sebebiyet verebileceği gözlemlenmiştir.

İzolatörlerdeki gevşek ve sıkı bağların tekniğine uygun yapılmadığı gözlemlenmiştir.

Şebekelerin bakım onarımı yapılmadığı teknik işletme sorumluluğu hizmetlerden yararlanılmadığı gözlemlenmiştir."

Kaynak:HABER MERKEZİ